Járvány

2020.04.06. 10:50

Operatív Törzs: megduplázódott vasárnap Budapesten a rendőri intézkedések száma (videó)

Két beteget már le tudtak venni a lélegeztetőgépről.

Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást

A rendőrség továbbra is azt tapasztalja, hogy a jó idő beálltával egyre többen megszegik a kijárási korlátozás szabályait, számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs hétvői sajtótájékoztatóján – írja a Magyar Nemzet.

Mint mondta, a fővárosi rendőrök jelentése alapján szombathoz képest vasárnap a duplájára nőtt a szankciók száma, összesen 614 esetben kellett intézkedniük.

Ismételten szeretnénk kérni a budapesti lakosságot, hogy szigorúbb mértékben tartsák be a szabályokat

– kérte a rendőr alezredes.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből látszik, hogy a rendőröknek a járvány idején több szolgálatot kell teljesíteni, épp ezért részletesen szabályozzák a rendőrség munkáját.

Felidézte, hogy a járvány lassítása érdekében a kormányrendelet menetesítette a gépjárműveket a parkolási díj megfizetése alól. Ez nem azt jelenti, hogy a közterületekre hívják az embereket – tette hozzá.

159 büntetőeljárás történt: 37 csalás, 11 járványügyi szabályszegés, 21 közveszéllyel fenyegetés, 45 rémhírterjesztés miatt.

Elrendelt és érvényben lévő házi karanténok száma 14 ezer 325, az ellenőrzések száma 112 ezer 729, az üzleteket is folyamatosan ellenőrzik: 44 figyelmeztetést, 24 helyszíni bírságot, 64 feljelentést foganatosítottak.

Mindegyik elhunyt krónikus betegségben szenvedett

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 744 főre nőtt hazánkban a vírussal fertőzöttek száma. Ismét négy fő a halálos áldozat, három férfi és egy nő, mind idősek voltak, valamennyien krónikus megbetegedésben szenvedtek, daganatos, szív-érrendszeri alapbetegség illetve genetikai rendellenesség is fennállt náluk. 38 főre emelkedett az elhunytak száma.

Felhívta a figyelmet, az idős állampolgárokra, családtagjainkra fokozottan figyeljünk, mert magas kockázatot jelentenek.

A gyógyult személyek száma növekszik, 67 főt tudtak elengedni a kórházaikból.

Ebből két fő ugyan nem gyógyult meg, de a lélegeztetőgépről már le tudták venni őket, mely a magyar ápolók áldozatos munkájának is köszönhető.

Müller Cecília köszönetet mondott a szociális intézményekben dolgozó ápolóknak, nővéreknek, műszaki szakembereknek is, akik napról napra helytállnak és kulcsfontosságú szerepük van a járvány lassításában.

Folyamatosan osztják el a védőfelszereléseket

A kormány új rendeletet alkotott, amely alapján az egészségügyi dolgozókon kívül a szociális intézményben dolgozókra is többletteher járul. Innentől a 24 órás műszakkal, majd 48 órás pihenőidővel szeretnénk elviselhető terhet róni rájuk, ami megfelel a jelenlegi járványügyi helyzetnek – tájékoztatott a tisztifőorvos.

Az alapellátásban 522 ezer védőeszközt sikerült már eljuttatni, de további mennyiséget szeretnének ide juttatni.

Magyarország területének fertőzöttségéről a tisztifőorvos azt mondta: a vírus az ország egész területén jelen van, ám továbbra is magasan vezet Budapest és Pest megye, épp ezért a szabályok itt is továbbra is szigorúan betartandók.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

az ingyenes parkolás nem lazítást jelent, hanem a tömegközlekedés lehetőség szerinti elkerülését.

Kérdések

A Mediaworks központi szerkesztősége azt kérdezte, mi igaz Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő állításából, miszerint április elsején Kásler Miklós miniszter által kiadott új eljárásrend szerint, már csak a kórházi kezelésre szoruló, legsúlyosabb betegeknél kell tesztet elvégezni. Müller Cecília elmondta, az eljárásrend folyamatosan változik, de ez az állítás, csak a szükséges minimumot határozta meg, hogy ott, ezeken a helyeken kötelező tesztet végezni. Hozzátette, természetesen máshol is végzik. A gyanús esethez továbbra is a háziorvos hívja a mentőszolgálatot, akik mintavételt vesznek és ezt küldik a laborba. Pozitív eredmény esetén, a beteg környezetében is mintáznak.

Bőségesen kielégítjük azokat az Egészségügyi Világszervezet által javasolt mintavételezési procedúrákat, ami előírt számunkra. Illetve, amit mi mértékadónak, mérvadónak tekintünk

mondta az országos tisztifőorvos.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva, miszerint az időjárási tényezők mennyire képesek befolyásolni a vírus terjedését Müller Cecília elmondta, nincs rá bizonyítékuk, hogy az időjárás bármi módon befolyásolná a vírus terjedését. Amennyiben a kutatások később igazolják, hogy az influenza vírushoz hasonlóan szezonálissá válik a terjedés mechanizmusa, ezt visszamenő vizsgálat tudja majd igazolni.

A lap kérdésére, miszerint mikortól tekinthetjük csoportos helyet tömegesnek a fertőzést, mik a feltételek, a tisztifőorvos azt válaszolta:

csoportos megbetegedésekről beszélünk, ha egyfajta közösségi terjedés van jelen, nem tudjuk beazonosítani, kik kitől kapta meg a betegséget.

A csoportos fertőzések időszakában a vírus csoportokon belül terjed, tömeges fertőzéseknél már beazonosíthatatlanul terjed a vírus, nem lehet azonosítani terjedését – tette hozzá.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy

a dohányzás krónikus hörghurutot okoz, épp ezért fokozottabban vannak kitéve a koronavírus fertőzésnek is.

Szerdán születhet döntés a kijárási korlátozás jövőjéről

Kiss Róbert felidézte,

szerdán fog javaslatot tenni az Operatív Törzs, hogy a kijárási korlátozást enyhítik, fenntartják vagy szigorítják, ehhez folyamatosan elemzik az adatokat.

Arról is beszélt, hogy mindennap finomítanak a határforgalom megoldásain, de a tranzitfolyosókat továbbra is ellenőrzik.

Külön kell zacskózni a háztartásokban kidobott maszkokat

Újságíró kérdésre, miszerint a szemétszállítók panaszkodnak, hogy a vegyes szemétbe kerülnek a maszkok és kesztyűk, a tisztifőorvos elmondta, ahol nagy mennyiségben keletkeznek ezek a hulladékok (például kórház), veszélyes hulladékként kezelendők. A háztartásban keletkező ilyen jellegű hulladékot hasonlóképpen kell kezelni.

A maszkokat és egyéb hasonló eszközöket duplafalú zacskóba gyűjtsük és néhány órás állási időt követően a kommunális szemétbe dobhatók.

Karanténban lévők ellenőrzése

Kiss Róbert elmondta, önálló hatáskörben történik a hatósági karanténban lévők ellenőrzése. Jelentős létszámban vesznek részt a rendőrök a végrehajtásban. Részletes intézkedési metodikát dolgoztak ki az ellenőrzésre, mobil eszközzel történik a személyazonosság ellenőrzése.

A rendőr alezredes felhívta a figyelmet,

jelentősen segítené az ellenőrzést, ha a figyelmeztető jelzéseket látható helyre helyeznék el a karantén alá helyezett egyének otthonaiknál.

Folyamatos az ellenőrzés a fertőzött idősotthonokban

Az idősek otthonai fokozott veszélynek vannak kitéve, ahogy ezt az elmúlt napok híreiből is láthatjuk.

Ahol megjelent a vírus, ott folyamatosan szűrik, hogy ki fertőződött meg, mind a bentlakók, mind az ápolók körében.

A szociális otthonokban Kásler Miklós miniszter vasárnap adott ki eljárásrendet, hogy még biztonságosabban tudjanak eljárni ezekben az intézményekben.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi sajtótájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában