Ország-világ

2021.01.11. 11:10

Kedden a Pfizer- mellett Moderna-vakcina is érkezik Magyarországra (videó)

Egy XIII. kerületi, 20 fős házibulit állítottak le a rendőrök a hétvégén Budapesten. Csendháborítás miatt hívták ki őket, ellenőrzés közben derült ki, hogy a bulizók megszegik a járványügyi szabályokat – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Azt is elmondták, hogy kedden újabb vakcinák érkeznek Magyarországra, ezúttal a Pfizer- mellett már Moderna-oltás is jön.

Kiss Róbert, a védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese emlékeztetett rá, hogy a kormány február 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. Elmondta azt is, hogy a hétvégén a maszkviselés szabályainak megsértése miatt 610 ember ellen intézkedtek a rendőrök. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt három napban a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 18 esetben jártak el a hatóságok. Pénteken egy Somogy megyei büfét zárattak be, ahol vendégeket szolgáltak ki. Szombaton pedig egy 20 fős házibulinak vetettek véget Budapesten, a XIII. kerületben, ahova eredetileg csendháborítás miatt hívtak rendőrt írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője először a napi koronavírussal kapcsolatos adatokat ismertette. Emlékeztetett rá, hogy zajlik az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, dolgozóinak oltása. A 79 ezer ember beoltására érkező eddigi vakcinamennyiséget gyakorlatilag felhasználták – jelentette ki.

Kedden 39 ezer beoltására alkalmas Pfizer-szállítmány és 3600 adag Moderna-vakcina fog érkezni.

A két vakcina hasonló, nincs köztük lényegi különbség – mondta a szakértő. Eddig minden különösebb mellékhatás nélkül zajlik az oltások beadása.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a Pfizer-vakcinák hetente érkeznek Magyarországra, a Moderna vakcinája kéthetente érkezik majd. Arról is szó volt, hogy a vakcina beadása önkéntesen zajlik, de fontos felmérni, hogy milyen igény van az oltásokra.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi sajtótájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában