Ország-világ

2021.01.26. 11:10

Müller Cecília: lassan lezárul az egészségügyi dolgozók oltása (videó)

Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatódik az idősotthonokban élők oltása – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Ennyien szegték meg a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy hétfőn a maszkhasználati szabályokat 153-an szegték meg. Már több mint 21 ezer személy ellen volt intézkedés a maszkviselés megszegése miatt a szabály életbelépése óta. Szólt arról is, hogy tömegközlekedési eszközökön 7 személy szegte meg a szabályokat, míg az üzletekben 19-en írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Több százan szegték meg a kijárási tilalmat

Kiss Róbert elmondta, hogy 356 személy szegte meg a kijárási tilalmat és a csoportosulási szabályokat. 54 intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt. 2644 hatósági házi karantént rendeltek el hétfőn.

A pandémia még mindig erőteljesen zajlik a világban

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy már közel 100 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, és már több mint kétmillióan haltak meg a világon. A pandémia még mindig erőteljesen zajlik a világban tette hozzá. A védőoltások beadása sajnos lassan zajlik előre, pedig ez lenne a leghatékonyabb védekezés.

Eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett

Az utóbbi két hétben kedvezőek a magyar járványügyi adatok – mondta Müller Cecília. Ahogy érkezik a vakcina, úgy hajtjuk végre a beadásokat – tette hozzá. Több oltóponton zajlik a védőoltások beadása, az országos tiszti főorvos elmondta, hogy eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett.

Ennyi vakcina érkezik még a héten

Hétfőn 11 115, kedden pedig több mint 25 ezer ember beoltására elegendő Pfizer vakcina érkezett – mondta Müller Cecília. Moderna vakcinából pedig 9 ezer ember oltására elegendő fog érkezni a hétvégén – mondta. Nagyon alacsony az eddig beoltottak száma ahhoz, hogy az óvintézkedéseken enyhíteni lehessen.

„Arra törekszünk, hogy minél több oltóanyagot beszerezzünk Magyarországra”

A halálos áldozatok esetében négy százalékra tehető azoknak a száma, akiknél nem volt alapbetegség – mondta Müller Cecília. Arra törekszünk, hogy minél több oltóanyagot beszerezzünk Magyarországra, csak a tömeges oltások megkezdésével lehet a járványhelyzeten nagymértékben javítani – tette hozzá. Lassan szeretnénk, ha véget érne az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása.

80 bentlakásos intézményben tudtak eddig oltani

Müller Cecília elmondta, hogy az idősotthonok és más bentlakásos intézményben is lesz lehetőség az oltásokra. Eddig 80 intézménybe sikerült eljutni, mivel csak ennyi oltás volt eddig.

A fenyegetettség nem múlt el

Müller Cecília elmondta, hogy az idősek esetében a legmagasabb a halálozási arány, ezért kell őket elsőként beoltani. Közölte, hogy a tömeges oltás fog minket egy olyan járványügyi helyzetbe hozni, amikor mindenféle szolgáltatás újraindulhat. Mindenki erre törekszik, hogy ez megtörténhessen. A kedvező járványügyi adatok mellett a fenyegetettség nem múlt el – mondta a szakember.

Egyre több a mutáns vírus

Müller Cecília közölte, hogy egyre több mutáns variánst fedeztek fel. A brazil és az afrikai mutáns esetében nincsen adat arról, hogy a védőoltás hatékony lenne-e.

Kedvező helyzet

Müller Cecília beszámolt arról hogy, hogy több helyen csökkent a szennyvízben lévő koronavírus örökítőanyag mennyisége, több településen meg stagnált. Mindez azt mutatja, hogy kedvező a járványügyi helyzet – tette hozzá.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában