Járvány

2020.05.29. 10:54

Müller Cecília: a járvány lecsengőben van Magyarországon (videó)

Jelenleg 1300 aktív fertőzött van. Négy százaléknyi azon meghaltak aránya, akiknek nem volt krónikus megbetegedése. 384 főt ápolnak kórházban – mondta Müller Cecília.

Budapest, 2020. mjus 8. A kormany.hu ltal kzreadott kpen Mller Ceclia orszgos tisztiforvos a koronavrus-fertzs elleni vdekezsrt felels operatv trzs online sajttjkoztatjn 2020. mjus 8-n. MTI/kormany.hu/Botr Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

A sajtótájékoztatót Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatásért felelős államtitkára a nyitotta meg, aki elmondta, augusztus 31-ig meghosszabbítja a kormány a munkahelyvédelmi bértámogatási programot, és lehetőség lesz arra, hogy egy munkahelyen belül több részlegre lehet pályázatot beadni – részletezi a Magyar Nemzet.

A folytatásban Müller Cecília elmondta, az elmúlt 24 órában újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb nyolc krónikus beteg. Ezzel 517 főre emelkedett az elhunytak száma, de mindössze 4 százalékuknak nem volt alapbetegsége.

Mára már 2024-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1300 főre csökkent,

ebből 42 százalék budapesti, 52 százalék vidéki. Jelenleg 384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a tiszti főorvos. Budapesten a százezer főre eső megbetegedések száma 104, Pest megyében 43 – szólt a területi megoszlásról.

Mint láthatjuk, számottevően nem nő az új fertőzöttek száma, és nem érkezett újabb bejelentés megbetegedésről egyik idősotthonból sem

– hangsúlyozta Müller Cecília.

Abban bízunk, hogy továbbra is alacsony lesz az új fertőzések száma, hiszen a járvány lecsengőben van – tette hozzá.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a világszerte regisztrált közel hatmillió eset mutatja, a világjárvány továbbra is tart, és a halálozások száma is növekszik. A vírus már Oroszországban, Indiában és Peruban is drasztikusan terjed.

A tisztifőorvos megemlítette, hogy május 31-én van a dohányzásmentes világnap. Ennek kapcsán kifejtette, hogy a dohányzás a tüdőrák kialakulásának nagy hányadáért felelős, és a szív-érrendszeri megbetegedések jelentős részét is okozza. A dohányzóknak, ezért, minden szerve veszélyben van hangsúlyozta – Müller Cecília.

A dohányzás minden negyedik másodpercben okoz egy halálesetet a világon – hívta fel rá a figyelmet tisztifőorvos, ezért Magyarország már 2012-ben létrehozta a nemdohányzók védelmét szolgáló törvényt. Müller Cecília szerint országos konszenzus övezi ezeket a rendelkezéseket. A tapasztalatok szerint az emberek elfogadták ezt a jogszabályt.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, az Operatív Törzs utasítására

hetekkel ezelőtt megkezdődött egy magyar fejlesztésű lélegeztetőgép fejlesztése, ennek gyártása most elindul, a tervek szerint naponta tíz darabot fognak gyártani.

Egy új rendelet értelmében, már a szlovén állampolgárok is beléphetnek Magyarországra, ha legfeljebb 24 órát tartózkodnak hazánkban, ha viszont tüneteket észlelnek, karanténba kell vonulniuk – ismertette.

Az autós könnyűzenei koncertek és a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezések (június 3. és 7. között) megtarthatók

a kormány döntése értelmében, utóbbinál kérik, hogy tartsanak másfél méteres távolságot egymástól a résztvevők.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését már 946-an használják aktívan és ma 10763 karantén van érvényben.

Rémhírterjesztés ügyében eddig összesen 110 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség – jelezte.

Személyforgalom esetén a belépőoldalon Nagylak, Röszke, Csengersima határátkelőhelyeken is egyórás várakozásra kell számítani – mondta el a rendőr alezredes.

Müller Cecília a közelgő gyermeknap kapcsán elmondta, hogy szabadtéren lehet már rendezvényeket tartani. A tisztifőorvos arra kérte az embereket, hogy az egy háztartásban lakók maradjanak együtt, és ne keveredjenek másokkal. Felhívta a higiénés szabályok betartására is a tisztifőorvosa figyelmet, és kiemelte

csak egészséges emberek menjenek rendezvényekre, a szülők pedig fertőtlenítsék rendszeresen a gyerekek kezét.

Az újra nyitó óvodákkal kapcsolatban Müller Cecília kiemelte,

csak egészséges szülő egészséges gyermeke menjen óvodába.

Elmondta, hogy a megfelelő fertőtlenítés megtörtént az óvodákban. Müller Cecília kérte, hogy az óvodákban is kerüljék a zsúfoltságot, egyszerre egy szülő adja be gyermekét az óvodába, ha lehet.

Nagyon sok tapasztalatot nyert hazánk és az egész világ az utóbbi hónapokban, így

a vírus új hullámára már felkészülten tudunk várni

– fogalmazott a tiszti főorvos. Mint mondta, az egészségügy hálózat minden részére kiterjed a felkészültség.

Bujákon 11 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ez két fő pozitivitásával kezdődött, majd a többi megbetegedettet a kontaktkutatás során ismerték fel. Jelenleg a 11 fő közül ötöt ápolnak kórházban, egyikük otthon gyógyul és öten pedig tünetmentesek – számolt be.

Megerősítették, az Európai Bizottság által küldött maszkok minősége nem kielégítő, és azokat meg kellett semmisíteni.

Müller Cecília elmondta, hogy a népegészségügyi szűrővizsgálatok igénybevétele lehetségessé válik júniustól a méhnyakrák, a vastagbélrák és a mammográfiás szűrés folytatódik.

Müller Cecília felhívta a figyelmet a telefonos bejelentkezés szükségességére, és megerősítette, hogy a szűrő buszok is felkészítés alatt vannak.

A tisztifőorvos elmondta, a Budaörsi Önkormányzat által végzett pozitívnak bizonyuló gyorstesztek hibásak voltak, a PCR teszt nem mutatott ki fertőzést. Müller Cecília kiemelte: a WHO által javasolt vizsgálatot kell használni.

Nem szükséges laboratóriumi vizsgálat az óvodák nyitásához – mondta a tisztifőorvos, aki szerint a legfontosabb, hogy beteg gyermek ne menjen közösségbe.

Kiss Róbert elmondta,

Magyarország egész területén az amatőr és profi sport edzéseken való részvétel megengedett.

Az uszodai edzések is megtarthatóak, amennyiben egyesület szervezi azokat.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta,

az alapellátásnál már nemcsak telefonos konzultációra van lehetőség, a rendelők kinyitottak, de ehhez először időpontot kell kérni.

A bölcsődék megnyitásánál is fontos, hogy a gyermekorvosok időnként meglátogassák az intézményeket és fokozottan figyeljenek a gyerekek egészségi állapotára.

Szükséges, hogy a háziorvosok felügyeljék az intézményeket, végezzenek helyszíni szemlét is – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában