Ország-világ

2021.04.08. 10:24

Gulyás Gergely: még áprilisban elérheti a 4 milliót a beoltottak száma (videó)

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható. Még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják. Közölte azt is, hogy az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátása érdekében április 19-én visszaáll az oktatás normál rendje.

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Míg március 8-án, a szigorúbb korlátozások idején alig egymillióan voltak beoltva a koronavírus elleni vakcinával, addig egy hónap alatt ennél több mint másfélszer annyian vették fel a védőoltást – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón az Origo tudósítása szerint. Szavai szerint a több mint 2,6 millió beoltott közül csaknem 1,18 millióan már a második adag vakcinát is felvették.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta:

valamennyi újraindítással kapcsolatos intézkedés az oltások számától függ, amivel jól haladunk, hiszen Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.

„Reméljük, még ebben a hónapban négymillió fölé tudjuk növelni az oltottak számát” – fogalmazott.

Április 19-én nyithatnak az iskolák

„A Pfizer vakcinája, amellyel a pedagógusokat oltottuk be, 80 százalékos védettséget ad az első oltás után, ezért

arra kérjük a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, és térjenek vissza az iskolákba április 19-én”

– mondta a miniszter, hangsúlyozva: az oktatási-nevelési feladatok elvégzése a személyes jelenlét esetén a leghatékonyabb, majd azt is bejelentette: az újraindítás következő lépéseiről akkor dönt a kabinet, ha az átoltottság eléri a hárommillió főt, ami egyébként öt-hat napon belül megtörténhet.

A sajtótájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

Az üzletek és szolgáltatások meghatározott köre újra kinyithatott, ám a bértámogatás egész áprilisban jár – tudatta a miniszter, hozzátéve: 69 milliárd forintért igényeltek bértámogatást a cégek, 66,5 milliárdot ítéltek meg a kormányhivatalok, és már majdnem 66 milliárdot ki is fizettek.

A miniszter az oltási regisztráció fontosságát is kiemelte. „A legidősebb korosztályban már mindenkit be tudtunk oltani, aki regisztrált, ez az idősebb korosztály 86-87 százalékát jelenti” – árulta el, majd mindenkit arra biztatott, különösen az időseket, hogy regisztráljanak.

Biztonságos és hatékony az AstraZeneca vakcinája

Az AstraZeneca vakcinája kapcsán hangsúlyozta: a védettség szempontjából nincs különbség az egyes vakcinákkal kapcsolatban. Tegnap az európai gyógyszerügynökség világos döntést hozott, amely azonos a magyar kormány álláspontjával: az AstraZeneca-vakcina megbízható és komoly védettséget biztosít.

„A vakcina biztonságosabb, mint az oltás hiánya”

– szögezte le Gulyás Gergely, aki arra is rávilágított: a magyar gyógyszerészeti hatóságok vizsgálatainak eredménye jóval pontosabb volt, mint az európai gyógyszerhatóságé.

Ha a baloldal kormányozna, legalább 1,3 millió ember lenne veszélyben

A miniszter arra emlékeztetett:

a legnagyobb baloldali párt, a DK aláírást gyűjt a vakcinákkal, a kínai vakcinával szemben, ezt az akciót a mai napig hivatalosan nem állították le.

„Mi továbbra is arra kérjük a baloldali pártokat, függetlenül attól, hogy eddig bűnöket követtek el – akár saját párttagjaikkal szemben is –, biztassák az embereket az oltásra, és vizsgálják felül az eddigi saját téves álláspontjukat.”

„Ma hazánkban 2,6 millió ember élvez védettséget az első oltás felvétele folytán. Legalább 1,3 millió ember lenne veszélyben most, ha a baloldali pártokra hallgatunk, és nem szereztünk volna be keleti vakcinákat” – fejtette ki Gulyás Gergely, hozzátéve: a baloldal felelőtlensége csekély számban, de így is életeket követelt.

„Ha kormányon lennének, úgy járnánk, mint az Európai Unió többi állama. Míg mi a lakosság több mint 26 százalékát be tudtuk oltani, addig ez az arány az EU-ban csak 13 százalék körül van”

– fogalmazott.

Csak védettségi igazolvánnyal lehet majd sporteseményre menni

A miniszter azt is közölte, hogy a pedagógusok soron kívüli oltásán mindenkire sor került, akit korábban nem oltottak be, viszont már regisztrált márciusban.

Ismertetése szerint

78 ezer korábban regisztrált pedagógus kapott meghívót, akiknek 85 százaléka megjelent. Tehát április 3-ig több mint 100 ezer tanárt sikerült beoltani.

A miniszter úgy vélte, április végén a vendéglátóhelyek teraszaira is ki lehet majd ülni, ám a fitnesztermek még nem nyithatnak, hiszen ez olyan szolgáltatás, ahol fokozottan van jelen a fertőzés veszélye. A tárcavezető arra is kitért, hogy a sportrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni.

A véleménynyilvánítás nem szankcionálható

A Petry-ügy kapcsán Gulyás Gergely felháborítónak nevezte a kapusedzőt a véleménye miatt elbocsátó Hertha eljárását.

„Elsősorban Németországnak kell arra válaszolnia, hogy jogállamról beszélünk-e vagy sem az esetében. A szólásszabadság alapvető érték. Túl azon, hogy egyetértek Petry Zsolt véleményével, a véleménynyilvánítás nem szankcionálható a jogállamban.

Ha nem vicc lenne a 7-es cikkely szerinti eljárás, akkor ez az eset okot adna ennek megindítására”

– fejtette ki a politikus.

Arra a kérdésre, hogy meddig marad független a Fidesz az Európai Parlamentben, válaszában a miniszter úgy fogalmazott: „A bőség zavarával küzdünk, gyakorlatilag minden jobboldali frakció meghívta a Fidesz képviselőit a képviselői csoportjukba, és bár ezt a kérdést nem tekintjük lényegtelennek, de fontosságát tekintve mégiscsak másodlagos.

A Fidesz és a magyar miniszterelnök abban kíván közreműködni, hogy egy demokratikus, a jogállam alapértékeit minden szempontból tiszteletben tartó és elfogadó jobboldal jöjjön létre, ezért volt nagyon fontos az Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozó is.

Az szeretnénk, ha Európában a konzervatív kereszténydemokrata jobboldalnak is lenne politikai családja, egy ilyen politikai család létrejöttében, kibővítésében szeretnénk közreműködni, és majd ezt kell az Európai Parlamentben frakcióalapon is leképezni.”

A halálozási adatok kapcsán a tárcavezető kiemelte: a 2019-es évhez viszonyított többlethalálozási adatok a legmegbízhatóbbak, és ha ezt nézzük, akkor Magyarország az EU legjobb harmadában van.

Nem járnak le a Szép-kártyán lévő összegek

A Szép-kártyákkal kapcsolatban Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy az azokon levő összegek „nem járnak le”, azt reméli, hogy a nyár már szabad lesz, és a turizmus rekordnyarat tudhat a magáénak.

A baloldal oltásellenes kampánya kapcsán a politikus úgy fogalmazott, korábban nem gondolta volna, hogy a baloldal ilyesmire képes politikai haszonszerzés céljából.

Az előrejelzések kedvező GDP-adatokat vetítenek előre, Gulyás szerint a végső adatsor attól függ, hogy mikor lehet nyitni. A miniszter szerint az oltás terén lényegesen jobban állunk, mint a többi állam, ezért megelőzhetjük Európát ebben a tekintetben.

A 2019-es budapesti váltás eredményeként – utalt Karácsony Gergely főpolgármesterré választására – rosszabb lett a város közlekedése, több a szemét és több a hajléktalan is. Egyensúlyt kell találni a kerékpárhasználat és az élhető körülmények között. Támogatni kell a kerékpárosokat, de nem kell büntetni az autósokat. A KRESZ-módosítás ügyében Révész Máriusz tesz majd javaslatot – mondta a miniszter.

Nem változik a tesztelési protokoll

Annak kapcsán, hogy várható-e a tesztelési kapacitás növelése, Gulyás Gergely közölte, hogy ötmillió tesztet végeztek Magyarországon, s ha a protokoll szerint tesztelni kell, akkor gyorsan tesztelnek és ennek az eredménye is hamarosan megvan, így nem gondolja, hogy ezen változtatni kellene.

Kérdésre válaszolva a miniszter arról is szólt, hogy jelenleg 267 fertőzött egészségügyi dolgozó van az országban, de arról nincs nyilvántartás, hogy közülük ki igényelte az oltást és ki nem.

Tájékoztatása szerint a legidősebb korosztálynál 90 százalék fölött van az oltottság aránya, a 65 év fölöttieknél pedig 86-87 százalék fölött. Nem arról van szó – tette hozzá –, hogy ne lenne vakcina a maradék 13 százaléknak, hanem sokan regisztráltak, és aztán kiderült, hogy mégsem szeretnének oltást kapni.

Nem lesz kötelező az oltás

A kormány nem teheti kötelezővé az oltást – mondta egy másik kérdésre. Csak az egészségügyben lehetett volna kötelezővé tenni, de a kormány ott sem tette, pedig erre lett volna jogszabályi lehetőség.

Ha a regisztrációt most lezárnák, akkor több oltóanyag lenne a hónap végére, mint ahány ember oltást kapott.

Egy nagy regisztrációs kampány indul a következő időszakban neves emberek szereplésével – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy az orvosok jelentős része is úgy gondolja, a sajtónak nem kell kamerákkal „ugrándoznia” a kórházakban, ezzel ő is egyetért. 1827 embert ápolnak intenzív osztályon – mondta egy másik kérdésre.

2020-ban 5 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma 2019-hez képest, de ez a szám is alacsonyabb, mint a 2017-es adat

– mondta egy másik kérdésre a tárcavezető.

Gulyás Gergely a Szabolcs utcai hajléktalankórházról azt mondta, hogy a főváros nem gondoskodott az intézmény máshová helyezéséről. A főpolgármester másokat hibáztatott, de a kormány döntése értelmében június 30-ig nem kell kiköltöznie senkinek. A lerobbant épületben történő ellátás a hajléktalanoknak sem jó. Mindenesetre a főpolgármester lelkesen küzd a kormánnyal szemben – jegyezte meg a kancelláriaminiszter.

Borítóképünkön Gulyás Gergely egy korábbi sajtótájékoztatóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában