Járvány

2020.07.30. 10:36

Gulyás Gergely: a cél az, hogy szeptemberben biztonságban elindulhasson a tanév (videó)

Ezért a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozások augusztus 15. után is hatályban maradnak – jelentette be Gulyás Gergely szokásos heti sajtótájékoztatóján csütörtökön. A kancelláriaminiszter hangsúlyozta: a kormány célja, hogy szeptemberben zavartalanul megindulhasson az oktatás. Hozzátette, a zenészszakmát 5,3 milliárd forintnyi keretösszegű programmal támogatják.

Budapest, 2020. július 9. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 9-én. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-helyzettel kapcsolatos intézkedéseken – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Szavai szerint

erre a pandémia második hullámának megelőzése céljából van szükség, és hogy szeptemberben megindulhasson rendben az oktatás.

Hozzátette: hazánkban továbbra is stagnál az új Covid-19 fertőzések – egyébként alacsony – száma, míg a legtöbb európai országban romlott a helyzet.

A miniszter arra is kitért,

a zenészszakma megsegítésére garázskoncert-sorozatot indítanak 5,3 milliárd forintos állami támogatással.

A Magyar Posta helyzetével is foglalkozott a tegnapi kormányülés: a magyar gazdaság lehetőségei ma sokkal korlátozottabbak, mint a járvány előtt, a posta esetében ráadásul veszteséges cégről van szó – mondta el ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely. Hozzátette,

a postások rendkívül keveset keresnek az általuk végzett munkához képest,

ezért a kormány még a mai napon levélben fordul az Európai Bizottsághoz, a szakszervezetekkel pedig elkezdenek tárgyalásokat folytatni a béremeléssel kapcsolatban.

A sajtótájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

A kormány tegnapi ülésén a Hajógyári-szigettel is foglalkozott, és arról döntött, a szigeten semmilyen beruházást nem támogatnak.

A kormány nem kíván olyan beruházást megvalósítani, amelyet a Fővárosi Önkormányzat nem támogat.

A Velencei-tó az egyik lehetséges helyszíne az új beruházásnak.

Az épülő új kézilabdacsarnokot a kormány a Ferencváros tulajdonába adja – jegyezte meg Gulyás Gergely. Hozzátette, olyan klubot kerestek, amely a hasonló létesítmények megfelelő üzemeltetésről már rendelkezik tapasztalattal.

Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a július 30-i sajtótájékoztatón
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Szentkirályi Alexandra tájékoztatást adott a nemzeti konzultációról is. Mint mondta, a magyar emberek véleménye fontos, hiszen a kormány a döntéseit és a járvány elleni intézkedéseit erre tudja alapozni. A ma reggeli összesítés alapján 1 millió 192 ezren töltötték ki online vagy postai úton a nemzeti konzultációt. A kormányszóvivő emlékeztetett:

augusztus 15-ig várják a kitöltött kérdőíveket.

Az MSZP Balatonnal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésére reagálva Gulyás Gergely elmondta: évi több száz kezdeményezés indul, ez egy ezek közül, de a kormány azért sem érdekelt a vitában, mert a szabadstrandok önkormányzati fenntartásúak.

Az ITM és a BKV tárgyalását a 3-as metró felújításával kapcsolatban a miniszter úgy értékelte, hogy a beruházással kapcsolatos közbeszerzés lebonyolítása az BKV feladata, a minisztérium segítő félként van jelen.

Az Index körüli eseményekkel kapcsolatban feltett kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely azt hangsúlyozta:

addig van sajtószabadság, amíg a hasonló ügyekbe a kormány nem avatkozik be.

Hozzátette, a lap körüli történések érintettjeinek mindegyike elismeri, hogy a sajtószabadság érvényesül és érvényesült a portál működése alatt.

A tárcavezető arra is kitért: a pandémia lecsengése után is megtartanák az egyszerűsített receptkiváltás gyakorlatát. A miniszter azt is elmondta, hogy a különböző intézkedésekkel, például egyszerűsített hitelfelvétellel és bértámogatással a munkahelyek megőrzését továbbra is támogatja a kormány.

Arról is érdeklődött a sajtó, hogy mikorra várható a járvány második hulláma, amennyiben valóban érkezik. Gulyás Gergely elmondta, az látható, hogy a második hullám jön, hamarabb is, mint jósolták, hiszen a jelenlegi adatok is ezt mutatják. A feladat, hogy a második hullám hatása minimális legyen. A megfékezés, a megelőzés a fontos, így

kulcskérdés, hogy a határon belül megtartsuk a szabályokat, és ne engedjük át a határon a vírust.

Újabb kérdésként felmerült, hogy a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra milyen szabályok vonatkoznak, nem lehet ugyanis pontosan tudni, hogy a 14 napos karantént jelenleg hogyan kell értelmezni. A miniszter azt válaszolta, a teszt elkészítésére el lehet hagyni a karantént, azonban annak lebonyolítása ugyanúgy fog zajlani, mint eddig. A teszteket állami és magánszolgáltatónál is be lehet szerezni, azonban nem ingyenesek.

Felmerült, hogy indokolt-e a tanárok tesztelése a szeptemberi iskolakezdés előtt. Gulyás Gergely elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fog tanácsokat és javaslatokat tenni a kormány számára, amelyekhez támogatóan fog hozzáállni a kormány.

A miniszter a maszkhasználat kapcsán arról is beszélt, hogy a fegyelem sajnos valóban lazul a szabályok betartásában, és bár a rendőrségnek van felhatalmazása a fellépésre,

igazán eredményes hatása csak az állampolgári együttműködésnek van.

Gulyás Gergely arra kér mindenkit, továbbra is tartsa be a járványügyi előírásokat.

A munkanélküliséggel kapcsolatban a miniszter a foglalkoztatottsági adatokat nevezte objektív támpontnak. Szavai szerint

jelenleg százezerrel több embert foglalkoztatnak, mint a pandémiás válság mélypontján,

és még ebben az évben elérhetjük azokat a foglalkoztatottsági mutatókat, amelyek a tavalyi év azonos szakaszában álltak fenn.

A Lánchíd felújításáról is kérdezték a kormányt. Gulyás Gergely elmondta,

drukkoltak a fővárosnak, hogy sikerüljön kiírni a közbeszerzést, és remélik, mielőbb sikerül felújítani a Lánchidat.

Több mint négy éve tart a kötelezettségszegési eljárás Gyöngyöspata kapcsán, hol tart az ügy? – tették fel a kérdést. Gulyás Gergely elmondta, jelenleg párbeszéd zajlik az Európai Bizottság és a kormány között. A bizottság minden információt megkapott, azonban a miniszter szerint

a jelenlegi kormány tud a legnagyobb eredményeket felmutatni a rendszerváltás óta a cigányok felzárkóztatásában.

Még mindig nagy a munkanélküliség aránya közöttük, de számos statisztikában eredményeket ért el a kormány.

A postások béremelésével kapcsolatban megkérdezték, miért kell Brüsszellel tárgyalni az üggyel kapcsolatban. A miniszter kifejtette,

a postások béremelése tiltott állami támogatásnak minősül, ugyanis tiltja az Európai Unió versenyjogi szabályozása, ezért van szükség a tárgyalásokra.

A kommunista utcanevek cseréjével kapcsolatban a miniszter elmondta, a megoldás folyamatban van, azonban lehetséges, hogy intézményi változások is lesznek ezzel kapcsolatban, erről azonban később ad tájékoztatást a kormány – jegyezte meg a miniszter.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: továbbra is

elegendőnek tartja a kormány a különböző országok pandémiás kockázat szerinti besorolásának heti felülvizsgálatát.

Szavai szerint vakcina hiányában a védőoltással kapcsolatos szabályozásról még korai beszélni.

Az iskolaőrséggel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a rendőrség nagyon alapos és pontos munkát végez. Eddig 1300-an jelentkeztek, és körülbelül 500 intézményről van szó, de ez még nem a végleges szám, hiszen továbbra is tart a jelentkezés.

Egy másik sajtóorgánum azt a kérdést tette fel, osztja-e a miniszter azt a véleményt, hogy Amerikában a lobbicsoportok érdeke a káosz és anarchia megteremtése. Gulyás Gergely elmondta:

a magyar ellenzék szélsőséges gyűlöletkeltése itthon megjelent, amely mindenképp hasonlóságot jelez.

Nagy különbség azonban Amerikához képest, hogy a magyar társadalom erre nem vevő. Sokan nem értenek egyet a kormánnyal, de nem gondolják azt, hogy a megfelelő eszköz nem a szabad választás, hanem az erőszak és a gyűlöletkeltés lenne – jelentette ki a miniszter.

Az amerikai tiltakozások európai megítéléséről is kérdezték a minisztert, aki azt mondta, a hatások attól függenek, milyen állapotban vannak az európai államok. Magyarország ilyen szempontból erős, jó állapotban van.

Az egyházak egyre nagyobb szerepet vállaltak a turizmusban is. A miniszter arról tájékoztatott, az általuk fenntartott intézményeknek a kormány erejéhez mérten igyekszik segíteni, azonban a turizmusban lesznek a kormány által kifizetni nem tudott szereplők is. Nem fogják tudni teljes egészében kifizetni a turisták elmaradása miatt kimaradó bevételeket, de folyamatosan monitorozzák, miként tudnak segíteni a szektornak.

Angela Merkel német kancellár azon kijelentésével kapcsoltban, hogy az unió német elnöksége alatt lezárnák a Magyarország ellen indított, 7-es cikkely szerinti eljárást, Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, hogy erre nincs garancia, hiszen erről a kérdésről az Európai Tanácsnak kell döntenie. Hozzátette,

az eljárásban nincsenek jogilag alátámasztható vádak, ezért a tanácsban lezajlott néhány meghallgatás is kínos volt az ügyet a hazánk elleni politikai fegyvernek tartó szereplők számára.

A pandémiás helyzetre vonatkozó kérdésre a miniszter úgy fogalmazott,

1000-1500 aktív fertőzött esetén lehetne a járvány második hullámáról beszélni hazánkban.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: továbbra is 3 százalékos GDP-csökkenést prognosztizál a kormány az idei esztendőre.

Gulyás Gergely a közmunkások számát illetően elmondta,

jelenleg 91 ezer közmunkást tartanak számon, míg a járvány elején a számuk 83 ezer volt csupán,

vagyis jelenleg nyolcezerrel vannak többen.

Az augusztus elsejétől fizetőssé váló koronavírustesztekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, az Emmi egységes tájékoztatást fog adni a tesztelésre vonatkozóan, de a rendelet a teszt elvégzését határozza meg, amelyet többféleképpen be lehet szerezni, az árak is e szerint változnak. A lényeg, hogy

a hivatalosan akkreditált tesztből kell két negatív teszttel rendelkezni.

Arról is kérdezték a minisztert, vannak-e arra vonatkozó tervek, mi lesz a kórházi betegekkel a második hullám esetén.

A járványhelyzet miatt elmaradt műtétek 80 százalékát mostanra sikerült pótolni, ami szép teljesítmény

– válaszolta Gulyás. Elmondta, mindenre van forgatókönyv az első hullám tapasztalataival kiegészítve.

A korlátozó intézkedések régiós beosztásával kapcsolatos tervekről a miniszter elmondta: ha az oktatás szeptembertől a rendes kerékvágásban folytatódik, a kormány képes garantálni azokat a körülményeket, amelyek a járvány terjedését megakadályozzák, minimálisra csökkentik.

Ha valaki nem küldi iskolába a gyermekét, a hiányzást igazolnia kell, de jobb nem az extrém esetekből kiindulni.

A további, intézményekkel kapcsolatos döntéseket később fogják tudni meghozni, a járványügyi helyzet fényében – tette hozzá.

Gulyás Gergely közölte:

500 iskolaőrt állítanának munkákba az oktatási intézményekben, a sikeres jelentkezőknek tanfolyamot is el kell végezniük.

A Mátrai Erőmű könnyvizsgáló szakvéleményét illető kérdésre a vagyonkezelésért felelős tárcát jelölte meg illetékes válaszadóként.

Gulyás a maszkhasználati szabályok megszegésével kapcsolatban elmondta,

bírság kiszabására van lehetőség, amely több tízezer forint lehet,

és néhány esetben szabott ki már büntetést a hatóság. Az egészségügyben történő maszkhasználatról a miniszter elmondta,

azokon a helyeken kell maszkot hordani, amelyeket a jogszabály előír, az esetek döntő többségében azonban a magyar állampolgárokra a jogkövető magatartás a jellemző.

A kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatban Gulyás elmondta,

a kieső jövedelem egy részét az állam átvállalja, ezzel több mint 14 ezer vállalkozás élt, több mint 200 ezer munkavállaló után.

A munkahelyteremtő támogatás hat hónapra vonatkozik három hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel. A program eredményesen működik – jelentette ki a miniszter. A kérelmek összértéke meghaladja a 170 milliárdot. Ezenkívül még számos más támogatásra is pályázhatnak a vállalkozók.

A 60 éven felüli munkavállalók munkahelymegőrzésével kapcsolatban a miniszter elmondta:

erre a korcsoportra külön konstrukciót dolgoztak ki, amely segítségével már több tízezer fő állt munkába.

A folyamatban lévő nemzeti konzultáció kapcsán a kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy

eddig online nagyjából 300 ezren küldték vissza az íveket, amire még augusztus 15-ig interneten és a hagyományos postai úton is lehetőség van.

Az online kitöltésnél különböző informatikai eszközökkel előzik meg a visszaéléseket.

Benedek István menesztésével kapcsolatban elhangzott, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság átalakításának véghezvitelét egy másik igazgatóval képzeli el a kormány, a sajtóban megjelent híreszteléseket a visszaélésekkel kapcsolatban a miniszter nem erősítette meg.

A mátrai erőművel kapcsolatban a miniszter azt hangsúlyozta:

az üzem állami kézbe vétele kulcsfontosságú volt a térség energiabiztonságának megteremtése céljából.

Tájékoztatott: a jövő héten is lesz kormányülés és Kormányinfó.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában