irán ott sem volt

2017.08.12. 15:59

Kuvait letartóztatott tizenkét Irán-barát terroristát

A kuvaiti hatóságok szombaton bejelentették, hogy letartóztattak 12 embert, akiket júniusban távollétükben ítéltek el Kuvaitban terrorizmus címén. Kuvait szerint a terroristákat Irán és a Hezbollah libanoni síita mozgalom is támogatta.

Még 2015-ben bukkantak egy 26 tagú társaság nyomára, amely állítólag terrortámadásokra készült az Öböl menti országban Irán és a Hezbollah segítségével. Idén júniusban egy bíróság börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat. A csoport tagjai közül 25 kuvaiti, egy pedig iráni állampolgár.

A rendőrség Kuvait különböző részein elfogott 12-t az elítéltek közül, ketten még szökésben vannak. Teherán tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

Az elmúlt években Kuvait szomszédjainál szorosabb viszonyt ápolt az iszlám köztársasággal, és Haszan Róháni iráni elnök idén történelmi jelentőségű látogatást tett az országban. Azonban az elmúlt hónapban a királyság csökkentette az iráni diplomaták számát területén, és bezárt néhány követségi érdekeltséget.

Több Öböl menti ország vádolta már Iránt azzal, hogy beavatkozik belügyeikbe, de Teherán mindannyiszor tagadta ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában