demonstráció

2017.08.26. 20:33

Lakást követelnek a Rómában tüntető bevándorlók

A Colosseum közeléből induló tüntetésen a szervezők szerint legalább ötezren vettek részt.

Több ezer bevándorló vonult fel Róma városközpontjában szombat délután lakhatási lehetőséget követelve, miután a hatóságok a múlt héten kiürítettek az általuk által elfoglalt lakóházat, valamint vízágyúkkal távolítottak el köztéren letelepedett személyeket.

A Colosseum közeléből induló tüntetésen a szervezők szerint legalább ötezren vettek részt. Többségében afrikaiak, közöttük etiópiai és eritreai állampolgárok vonultak fel, akik Olaszországban az elsők között jogosultak menedékkérelemre.

A demonstráción az ingyenes lakhatásért küzdő és gyakran üresen álló épületeket elfoglaló baloldali olasz mozgalom is részt vett.

A tüntetők lakhatáshoz való jogot sürgettek olaszok és a bevándorlók számára egyaránt.

„Lakást akarunk, úgy akarunk élni, mint a rómaiak” – szólt az egyik transzparens. Nem vagyunk veszélyesek, vannak papírjaink – kiabálták a tüntetők. A tömegben menetelő gyerekek azt kiáltozták, hogy iskolába akarnak járni és játékokat szeretnének.

A demonstráció résztvevői a csütörtökön őrizetbe vett három illegális bevándorló szabadon engedését követelték. A hatóságok egy héttel ezelőtt kiürítettek egy római épületet, amelyet évek óta több száz bevándorló család foglalt el. Csütörtök kora reggel az épület előtti téren letelepedett bevándorlókat is távozásra kényszerítették, akik ellen vízágyúkat is bevetettek.

Olasz sajtóértesülések szerint Rómában további 74, bevándorlók által elfoglalt épületből akarják eltávolítani az ott élőket. A római belügyminisztérium közölte, hogy a jövőben csak akkor kerül sor hasonló hatósági fellépésre, ha a bevándorlókat megfelelő szállásokon el tudják helyezni, és a beavatkozás nyomán nem csupán más közterületre vagy elfoglalt épületekbe vonulnak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában