Covid-19

2020.04.25. 07:12

Lázadás tört ki a járvány miatt egy argentin börtönében

Lázadás tört ki pénteken az argentin főváros egyik börtönében, a rabok a Covid-19 járvány miatt alaposabb egészségügyi biztonsági intézkedésekre szólították fel a hatóságokat, s követelték, hogy a fertőzés által nagyobb mértékben veszélyeztetett rabok házi őrizetben tölthessék büntetésüket.

A Buenos Aires Villa Devoto negyedében lévő börtön lakói csütörtök este kezdtek elégedetlenkedni, miután megtudták, hogy több társuk már koronavírussal fertőzött. Pénteken erőszakos cselekedetekbe csapott át az indulatuk, megszállták az intézmény két emeletét, majd a tetőre kimászva égő matracokat, üvegeket és köveket dobáltak a lent tartózkodó rendőrökre. A börtön falára kifeszítettek egy feliratot, amelyen az volt olvasható, hogy Nem vagyunk hajlandóak börtönben meghalni.

A fertőzéstől való félelmükben azt követelték, hogy a börtönvezetés biztosítson jobb egészségvédelmi feltételeket, továbbá az igazságügyi szervek engedélyezzék a veszélyeztetettebbek főleg a betegek házi őrizetét.

Az utóbbi hetekben Latin-Amerika több országában törtek ki börtönlázadások elsősorban amiatt, hogy e büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltak, s ez sokszorosára növeli a fertőzés kockázatát. Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa nemrég maga is felhívta a figyelmet: a fizikai távolságtartás és az önelszigetelés gyakorlatilag lehetetlen ilyen körülmények között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában