konfliktus

2020.03.03. 12:13

Lelőtte a szíriai kormányerők egyik vadászgépét a török hadsereg

Tovább folynak az összecsapások.

A török hadsereg lelőtt egy szíriai harci repülőgépet Szíria északnyugati részén – jelentette be kedden a török védelmi minisztérium. A tárca szerint

az L-39-es típusú vadászgépet Idlíb tartomány fölött lőtték le.

A SANA szíriai állami hírügynökség kedden annyit közölt, hogy a hadsereg egyik vadászgépét a török légierő célba vette Idlíb fölött.

A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja szerint a vadászgépet egy F-16-os török gép lőtte le. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet értesülései szerint a gép a dél-idlíbi Dzsiszr es-Sugúr mellett zuhant le, a szíriai kormányerők ellenőrizte területen.

Hétfőn a török védelmi minisztérium bejelentette, hogy a szíriai hadsereggel történt összecsapások során egy török katona meghalt, egy pedig megsebesült.

Törökország a múlt héten indított offenzívát Szíria északnyugati részén, hogy visszaszorítsa az orosz légierő által támogatott szír kormányerőket. A térség a Damaszkusz ellen lázadó dzsihadista és a mérsékeltnek tartott, törökbarát fegyveres csoportok utolsó fellegvára.

A szíriai hadsereg tavaly áprilisban indított offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással. Időközben a szíriai kormányerők közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcokban már 55 török katona halt meg, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában