Politikai játszmák

2018.10.11. 05:40

Lemond, hogy minél előbb visszatérhessen posztjára az örmény kormányfő

Október 16-ig szándékozik távozni tisztségéből Örményország kormányfője, Nikol Pasinján, hogy ezzel is felgyorsítsa az általa szorgalmazott előrehozott választásokhoz vezető folyamatot. Ezt Pasinján közölte szerdán az Armenpress örmény hírügynökséggel.

A kormányfő, aki az országot megbénító tüntetéssorozat nyomán foglalta el a miniszterelnöki széket, közölte: az előrehozott választásokat december 9-10-én meg kell tartani, viszont ez csak akkor történhet meg, ha október 16-ig lemond.

Pasinján elődjét, Szerzs Szargszjánt április 17-én választották miniszterelnökké, de a Pasinján szervezte tüntetések hatására április 23-án lemondott. Szargszján ezt megelőzően tíz évig a kaukázusi ország államfője volt.

Bár Pasinján a kormányfő, a törvényhozás jelenleg is Szargszján pártjának, az Örményország Köztársasági Párt (HKK) ellenőrzése alatt áll, a kormányfő tömörülésének pedig csak 5 képviselője van a 105 fős örmény törvényhozásban.

Pasinján ezért szeretne előrehozott választásokat, amely megtartásának egyik módja az, ha lemond, ugyanis akkor a parlamentnek új miniszterelnököt kellene választania, az örmény törvények értelmében pedig két, meghiúsult szavazás automatikusan előrehozott választásokhoz vezetne.

Pasinján tárgyalásokat folytatott a parlamentben az előrehozott választás lehetőségéről, de a parlament a múlt héten elfogadott olyan törvénymódosító javaslatokat, amelyek megnehezítik ennek a folyamatát.

A kormányfő válaszul bejelentette: néhány napon belül lemond, hogy – mint mondta – senki se gondolja azt, hogy ragaszkodik ehhez a poszthoz.

Örményországban 2022-ben tartanak legközelebb parlamenti választásokat a jelenlegi menetrend szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában