Ország-világ

2020.07.03. 10:52

Lemondott a francia kormány

A bejelentés nem váratlan, miután Emmanuel Macron kormányátalakításra készült, hogy új lendületet adhasson elnöksége utolsó két évének.

Pénteken reggel Édouard Philippe bejelentette a saját és kormánya lemondását, amit az elnök el is fogadott. Az okot nem hozták nyilvánosságra – írja a Magyar Nemzet.

A bejelentés nem váratlan, miután Emmanuel Macron kormányátalakításra készült, hogy új lendületet adhasson elnöksége utolsó két évének. Azt egyelőre nem tudni, hogy újra Édouard Philippe-et nevezi ki kormányfőnek vagy új miniszterelnököt nevez ki a kormány élére. Édouard Philippe az új kormány hivatalba lépéséig ügyvivő miniszterelnökként a posztján marad.

Új jelöltet egyelőre nem neveztek meg, a jelenlegi kormány ügyvivő kormányként viszi tovább a feladatokat.

A lemondás pikantériája, hogy a francia polgárok körében az utóbbi hetekben a kormányfő népszerűsége emelkedett Macron elnökével szemben. Egy friss kutatás alapján a megkérdezettek 57 százaléka a jelenlegi miniszterelnököt szerette volna továbbra is a kormány élén.

Macron az Édouard Philippe-pel való kapcsolatát történelminek nevezte, és az elnök szerint a kormányfő kiemelkedő munkát végzett.

A lemondás nem befolyásolja Philippe újraválaszthatóságát. A Le Monde azt írja a köztársasági elnöki hivatal közleménye alapján, hogy már a következő órákban új miniszterelnököt nevezhetnek ki, aki akár Philippe is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában