lengyelország

2017.08.29. 15:23

A lengyel Szolidaritás üzenete Brüsszelnek: kiváltság a nők alacsonyabb nyugdíjkorhatára, nem diszkrimináció

A nők alacsonyabb nyugdíjkorhatára kiváltság, nem pedig diszkrimináció – értékelte az Európai Bizottságnak címzett, kedden közzétett levélben a Szolidaritás lengyel szakszervezet elnöke, a lengyel állampolgárok szuverén döntéseibe való beavatkozásnak minősítve Brüsszel ez ügyben elfoglalt álláspontját.

A legnagyobb lengyel szakszervezet elnöke, Piotr Duda augusztus eleje óta folytat levelezést az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületével a lengyelországi nyugdíjkorhatár miatt. Eredetileg arra reagált, hogy az EB július végén kötelezettségszegési eljárást indított el Lengyelországgal szemben a bírósági reformot célzó egyik törvény miatt, és a fő brüsszeli kifogás az, hogy a bíráknál különbözik a nyugdíjkorhatár a nők és a férfiak esetében. Dudának válaszolva Brüsszel közölte: diszkriminációnak tartja – és nemcsak a bírák esetében -, hogy Lengyelországban eltér a nők és a férfiak nyugdíjkorhatára.

Az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek címzett, kedden ismertetett levélben Piotr Duda azt írta: Brüsszel legutóbbi válaszlevele megerősítette a Szolidaritás aggodalmait, hogy az EB,

„anélkül, hogy erre meghatalmazása lenne, megpróbál beavatkozni a lengyel állampolgárok szuverén döntéseibe”

és kétségbe vonja a nők és a férfiak különböző nyugdíjkorhatárának jogszerűségét.

„A nyugdíj jogosultság, nem pedig kötelesség, a törvény pedig csak a minimális nyugdíjkorhatárt szabja meg”

- mutatott rá Duda, hangsúlyozva: a jogszabály a jogosultak egyéni döntésére bízza a nyugdíjba vonulás idejét.

A Szolidaritás elnöke a lengyel alkotmánybíróság 2010-ben hozott döntésére is hivatkozik, miszerint a nők alacsonyabb nyugdíjkorhatára nem jár hátrányos megkülönböztetéssel, ellenkezőleg, társadalmilag megalapozott, „jogos kiváltságot” jelent.

A Szolidaritás honlapján hétfő este közölték: a szakszervezet reagálni fog az általa jogtalannak minősített brüsszeli lépésekre, és a reagálás formájáról a közeli napokban dönt.

Lengyelországban október 1-jétől a nők 60 éves, a férfiak 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba. Az ezt lehetővé tevő törvénnyel lényegében a 2013 elejéig érvényes szabályokat állították vissza. Az előző kormány négy évvel ezelőtt 67 évben szabta meg a nyugdíjkorhatárt, amelyet fokozatosan – a nők esetében 2040-ig, a férfiak esetében 2020-ig értek volna el.

Az Európai Bizottság a Szolidaritás augusztus eleji levelére válaszolva kilátásba helyezte: lépéseket tesz annak érdekében, hogy „megakadályozza a nők és a férfiak különböző nyugdíjkorhatárából eredő diszkriminációt” Lengyelországban.

A nyugdíjreformra vonatkozó álláspontját Brüsszel a lengyel kormánynak is elküldte. A munka-, családügyi és társadalompolitikai minisztérium jelenleg készíti hivatalos válaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában