szombathely

2018.05.01. 08:03

Ma avatják boldoggá a vértanúhalált halt Brenner Jánost

Ma avatják boldoggá Brenner János katolikus papot, a vértanúhalált szenvedő rábakethelyi káplánt Szombathelyen.

A délelőtt 11 órakor az Emlékmű-dombon kezdődő szentmise főcelebránsa Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa lesz,

a szentbeszédet pedig Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mondja.

Az eseményre több mint tizenötezer résztvevőt várnak a szervezők. A boldoggá avatás a szentmise elején lesz. A tervek szerint először Ferenc pápa levelét olvassák fel, amelyben a katolikus egyházfő engedélyezi Brenner János boldoggá avatását.

Ezt követően a rábakethelyi káplánról készült nagyméretű képet lepleznek le, amely Székely János szombathelyi megyés püspök szerint Brenner János „mennybéli megdicsőülését szimbolizálja”.

Délután Ivanics Tamás A jó pásztor című zenés drámájának színpadi bemutatóját tekinthetik meg a jelenlévők, majd olyan emberek tesznek tanúságot, akik ismerték Brenner Jánost, akiknek az életére hatással volt. Ezután litániát tartanak, amelyen Székely János mond szentbeszédet.

Este gyalogos zarándoklat indul Rábakethelytől a zsidai Jó pásztor-kápolnáig, ahol a zarándokok imát mondanak,

majd felkeresik azt a helyet, ahol Brenner János vértanúhalált halt.

Brenner Jánost 1957. december 15-én éjszaka elcsalták a plébániáról azzal, hogy haldoklóhoz hívják, útközben többször is megtámadták, végül

annak a háznak a közelében, ahová gyalogosan igyekezett, hogy elvigye a betegek szentségét, harminckét késszúrással megölték.

Meggyilkolásával az akkori kommunista rendszer a papokat akarta megfélemlíteni, tevékenységüket, egyházi szolgálatukat igyekezett a templomok falai közé szorítani.

A vértanúhalált szenvedő áldozópap boldoggá avatásának első, egyházmegyei szakasza 1999-ben kezdődött, majd 2001-től a tanúk meghallgatása következett. Az eljárás római szakasza 2008-ban indult. A történész konzultorok 2015-ös, majd a teológus konzultorok 2016-os, egybehangzóan kedvező döntése után a bíborosi kongregáció is jóváhagyta a boldoggá avatást, amelyet Ferenc pápa 2017. novemberben 8-án engedélyezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában