nyilatkozat

2021.03.14. 19:45

Magyar Nemzeti Médiaszövetség: rendkívül aggasztó Fekete-Győr András fenyegetése

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) rendkívül aggasztónak ítéli a Fekete-Győr András, a Momentum elnökének Facebook-oldalára feltöltött videóban elhangzott fenyegetést, mely szerint az ellenzéki politikus eltiltaná a foglalkozásuk gyakorlásától azokat az újságírókat, akiket ő propagandistának ítél.

Az MNMSZ vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: „kötelességének érzi, hogy megszólaljon az egész médiaszakmát fenyegető kirohanás ellen, amelynek március 15-e előtti közreadását tudatos ünneprontásnak tekinti”.

Felidézték, hogy Fekete-Győr András – aki nem csak egy ellenzéki párt, a Momentum elnöke, hanem pártjának miniszterelnök-jelöltje is – „nem először ragadtatja magát a sajtó ellen erőszakot ígérő fellépésre”, 2017-ben az Origo szerkesztőségében is „kéretlen, az újságírók zaklatására is kiterjedő” látogatást tett.

A médiaszövetség azt írta: a szakma nevében most elvárják Fekete-Győr Andrástól: nevezze meg, „mely pártokhoz tartozó, mely politikustársaival folytatott diskurzusa során keveredett vitába erről az általa radikálisnak nevezett megoldási javaslatáról”.

Felszólították továbbá az ellenzéki politikust, hogy tárja a nyilvánosság elé: folyik-e az újságírók listázása, propagandistának nyilvánítása a pártjában és a pártja részvételével formálódó ellenzéki összefogás politikai programjának megalkotásában.

Az MNMSZ közleményében arra is kitért, hogy Fekete-Győr András fenyegetésében határozottan elutasítják a propagandista szó használatát is kollégákra nézve. Véleményük szerint „addig nem lesz béke az újságíró-társadalomban, amíg a szuverén módon vállalt nézetek képviseletét engedjük propagandamunkának nevezni, a markáns véleményükkel kiálló kollégáinkat pedig a politikusok által meghurcoltatni, egzisztenciálisan is fenyegetni” – fogalmaztak.

A szövetség a médiaszakmában és a szakmán kívül is mindenkit arra kért, hogy emelje fel a szavát ez ellen a „megengedhetetlen megszólalás ellen”. „Felhívunk továbbá mindenkit a Fekete-Győr András által ebben a kérdésben többségi álláspontot képviselőknek nevezettek közül – legyenek azok akár a Momentum, akár a baloldali összefogás politikusai -, hogy hallassák a hangjukat, szólaljanak fel a nyilvánosság előtt is a Fekete-Győr András által képviselt radikális nézetek ellen” – tették hozzá.

Erre most mielőbb nagy szükség van egy nappal március 15. előtt, amikor immár hagyományosan a sajtószabadságot is köszöntjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában