Bem apó szülővárosa

2018.07.04. 15:52

Magyar tér és emlékpad létesült Tarnówban

A nyolcszáz magyar zarándokkal együtt több ezer résztvevője volt az ünnepnek, amelyen felavatták a lengyel-magyar barátság padját. A városi tanács határozata szerint az emlékmű körüli tér a jövőben a Plac Węgierski, azaz a Magyar tér nevet viseli.

A Fekete Madonna zarándokvonat 800 anyaországi és határon túli területről érkezett utasa kereste fel a lengyelországi Tarnów városát. A Bem József szülővárosába tett kétnapos látogatás jelentős eseménye volt az 1848-49-es szabadságharc tábornokának szobránál megtartott koszorúzás és a lengyel-magyar barátság padjának avatása az emlékmű mellett, amelyen több mint ezren vettek részt.

A történelem során a két szabadságharcos nemzet számos módon segítette egymást, együtt védve a kereszténységet és ezzel egész Európát. Szabadságunkat hol Sztambullal, hol Berlinnel, hol Moszkvával szemben védtük

- fogalmazott az eseményen a Miniszterelnökség szerdai tájékoztatása szerint Soltész Miklós.

Az államtitkár a 7-es cikkellyel kapcsolatos eljárásra utalva hozzátette: ma a brüsszeli bürokráciával szemben kell összefognunk. Mi kiállunk lengyel barátaink mellett, ők pedig mellettünk – fogalmazott.

A Miniszterelnökség államtitkára szerint örömteli, hogy Tarnów ma is eleven kapcsolatokat ápol a magyarsággal, s hogy a városban magyarbarát társaság működik. Örömmel hangsúlyozta, hogy a pad a magyarok ajándékaként készült el, s azt is, mekkora jelentősége van annak, hogy a czestochowai zarándokok is fontosnak tartották felkeresni a várost.

Az avatás napján tartott ülésén Tarnów városi tanácsa úgy határozott, hogy az emlékmű körüli tér a jövőben a Plac Węgierski, azaz Magyar tér nevet viseli.

A magyar zarándokok a gótikus székesegyházban szentmisén vettek részt, amelyet Andrzej Jeż, a tarnówi egyházmegye püspöke celebrált. Később felkeresték a városnak a magyar történelemhez kapcsolódó helyeit, így megtekintették az Erdélyi Panoráma című körképet a város főterén álló múzeumban. A látogatáson részt vett Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke, Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul és Roman Ciepiela, Tarnów polgármestere, aki megköszönte a kiemelkedő számú magyar zarándok jelenlétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában