Lezárult a románok vizsgálata

2017.09.25. 16:46

Magyarellenes atrocitás a besztercei gimnáziumban

A besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium vezetősége szerint nem volt etnikai jellege az iskolában múlt csütörtökön történt bántalmazásnak. Az iskola viszont mind az érintett gyermekeknek, mind pedig szüleiknek pszichológiai tanácsadást javasolt.

A besztercei iskolai incidensről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számolt be még szombaton. A szövetség a román politikusok és média által gerjesztett magyarellenes megnyilvánulásnak tekintette, hogy

egy, az iskola magyar tagozatán tanuló ötödik osztályos kislányt azért bántalmazott a szünetben két hatodikos fiú, mert a lány magyarul beszélt.

Az RMDSZ szerint egy későbbi szembesítés alkalmával a fiúk bevallották: zavarta őket a magyar beszéd.

A főgimnázium belső vizsgálatának eredményeit az Agerpres hírügynökség ismertette hétfőn. A hírügynökség jelentése szerint az iskolán belül bizottság alakult az ügy kivizsgálására. A testület az érintett diákok, szüleik és osztályfőnökeik meghallgatása után azt a következtetést vonta le, hogy a diákok közötti konfliktusnak nem volt etnikai jellege.

A tanintézet álláspontja szerint a bántalmazó gyermekek nem is tudták, hogy a bántalmazott kislány a magyar tagozat diákja.

A főgimnázium vezetése sajnálatosnak tartotta az incidenst, mely – álláspontja szerint – „egy olyan tanintézetben történt, amelyben évtizedek óta harmóniában él a magyar közösség a román közösséggel”.

A főgimnázium írásos megrovásban részesítette a szóbeli és tettleges agressziót elkövető román diákokat,

a magyar diáklányt pedig „személyes figyelmeztetésben részesítette amiatt, hogy nem megfelelően reagált az események során”.

Az iskola ugyanakkor mind az érintett gyermekeknek, mind pedig szüleiknek pszichológiai tanácsadást javasolt.

Az Agerpres hírügynökségi jelentése nem tér ki annak ismertetésére, hogy az iskola vezetése szerint mi a megfelelő reagálás olyan esetben, amikor szóbeli és tettleges agressziót követnek el valakivel szemben. A jelentés annak közlésével is adós marad, hogy az iskola vezetése szerint egészen pontosan mi számított nem megfelelő reakciónak a román diáktársai által bántalmazott magyar diáklány viselkedésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában