segítségnyújtás

2017.08.09. 16:49

Magyarország befogadná az iráni keresztény lányt

A magyar állam kész menekültként elismerni azt az iráni lányt, akit a svéd hatóságok visszatoloncolnának, dacára annak, hogy ott komoly veszélybe kerülne az élete – közölte a Magyar Időkkel az Orbán Viktor szabadsága miatt jelenleg kormányfői teendőket is ellátó Semjén Zsolt.

Budapest, 2017. június 27. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Fidesz-frakciónak a nemzeti konzultációt kísérõ, Álljunk ki Magyarországért! országjáró rendezvénysorozatának záróeseményén a Bálna Budapest Rendezvényközpontban 2017. június 27-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszterelnök-helyettes elmondta: ha Aideen Strandsson menedéket kér Magyarországtól, a hivatalos eljárás végén – amelynek része természetesen a nemzetbiztonsági ellenőrzés is – kedvező elbírálásra számíthat, Magyarország ugyanis nem küld vissza senkit olyan államba, ahol az élete vagy a testi épsége veszélyben van. A lány, a kereszténység felvétele miatt kerülhet életveszélyes helyzetbe.

Mi a kezdetektől fogva különbséget tettünk a gazdasági bevándorlók és a valódi menekültek között. Magyarországot megvédjük az illegális bevándorlók inváziójától, de akik valódi menekültek, tehát mindazok, akiknek az élete közvetlen veszélyben van vallásuk, nemzetiségük vagy politikai beállítottságuk miatt, azokon segítünk. Az üldözött keresztények befogadása egyszerre erkölcsi és alkotmányos kötelességünk – fogalmazott Semjén Zsolt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a keresztények könnyen integrálhatók a keresztény európai civilizációba, szemben a muszlimokkal, akik nem akarnak integrálódni.

Aideen Strandsson 2014-ben érkezett Svédországba, majd nem sokkal utána nyilvánosan is megkeresztelkedett. Menedékjogi kérelmét a közelmúltban másodszor utasították vissza a svéd hatóságok annak ellenére, hogy a kiutasítás ellentmond a hatóság saját szabályozásának is, valamint az olyan nemzetközi egyezményeknek, mint például a genfi egyezmény, amely kifejezetten tiltja a kitoloncolást olyan országokba, ahol a kiutasítottat veszély fenyegetheti – írta a Magyar Idők a CitizenGo című európai civil portált idézve.

(Borítókép: MTI / Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában