Ország-világ

2020.07.13. 14:56

Már csaknem 400 ezren töltötték ki a Nemzeti Konzultációt

A hétfő reggeli összesítés szerint eddig 396 ezren töltötték ki a Nemzeti Konzultációt – jelentette be az országgyűlésben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. A parlamentben napirend előtt szó volt a pedofília elleni szigorúbb szabályozásról is.

Magyarország sikeresen megnyerte a koronavírus-járvány elleni harc első szakaszát, és ez nagyrészt az időben meghozott intézkedéseknek köszönhető – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője napirend előtti felszólalásában. Az Origo tudósítása szerint a képviselő hozzátette: a járványügyi készültséget fenn kell tartani, amíg nincs vakcina, ráadásul több szomszédos országban rohamosan nő a fertőzöttek száma. Nekünk továbbra is a magyar emberek élete és egészsége a legfontosabb – tette hozzá.

Éppen azért fontos a Nemzeti Konzultáció, hogy minden ember elmondja a véleményét, hogy milyen intézkedések maradjanak érvényben, és milyen lépések kellenek még. Egyetértési pontok kellenek még akkor is, amikor a baloldal folyamatosan támadja a Nemzeti Konzultációt – mondta Selmeczi Gabriella.

Dömötör Csaba válaszában bejelentette, hogy

a hétfő reggeli összesítés szerint eddig 396 ezren töltötték ki a Nemzeti Konzultációt.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára beszámolt a meghozott járványellenes intézkedésekről is.

Feltételekkel támogatja a kormány az uniós hitelcsomagot

Ungár Péter (LMP) arról beszélt, hogy a járvány hatásainak orvoslására az Európai Unió egy hitelprogramot ajánl, de ez az eladósodás hitelprogramja. A csomag megfelel a nagyvállalatoknak, de nem felel meg a magyar embereknek – vélte. Úgy látja, az EU jobboldali vezetése olyan hitelcsomagot rak az európai polgárok nyakába, amely fenntarthatatlan és amelyet a következő generáció fog megfizetni.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára közölte:

nagy tétje van a hitelprogramról folytatott vitának, ezért komoly és szakszerű vitára van szükség, amelyben a magyar nemzeti érdeket kell képviselni.

Az uniós javaslatcsomag keretei ismertek, a közös adósságot együtt kell visszafizetniük a tagállamoknak, 750 milliárd euróról lenne szó – magyarázta. Hozzátette: igazságos, politikamentes csomag kell, politikailag motivált feltételeket nem lehet hozzákapcsolni, mert a gazdaság újraindítására és nem politikai nyomásgyakorlásra van szükség.

Simicskó István (KDNP) az uniós hitelcsomaggal kapcsolatban azt mondta, ez a lépés még a következő generációk életére is kihat, ugyanis a pénzt 2028-2058 között kell törleszteni – emelte ki a frakcióvezető.

Magyarország szolidáris azokkal, akik rosszabbul kezelték a válságot és nagyobb bajban vannak – szögezte le.

A magyar kormány három feltételt szab a hitelcsomaggal kapcsolatosan

- emlékeztetett.

  • Az első, hogy a hitelcsomag szerkezete igazságos legyen, vagyis a szegényebbek ne kaphassanak kevesebbet, mint a gazdagok.
  • A második feltétel az, hogy a hiteleket csak a gazdaság újraindítására, munkahelyteremtésre lehessen költeni – közölte.
  • Végül azt mondta, nem szeretnék, ha olyan feltételekhez kötnék a hitelfolyósítást, amivel zsarolni próbálják Magyarországot, mint például azzal, hogy változtassa meg a bevándorlási politikáját.
  • Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt válaszolta, hogy 2008-ban a gazdasági válság, 2015-ben a migrációs krízis, míg idén a koronavírus-járvány sújtotta az EU-t. Az unió vezetése egyik válságot sem tudta hatékonyan kezelni, ezért azok hatásai összeadódtak – tette hozzá.

    Magyarország azonban jobban teljesít, mint ez EU egésze – szögezte le a politikus. Európát a válságos időkből csak a szuverén nemzetek kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése vezetheti ki – mondta.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában