megkérdőjelezhető akciók

2020.11.05. 10:54

Már csaknem 8 ezren haltak meg a Fülöp-szigeteki kábítószerellenes kampányban

Emberi jogi szervezetek többször bírálták a Rodrigo Duterte elnök által meghirdetett kampányt, amely során szerintük számos jogsértés is előfordult.

Mintegy 8 ezer embert öltek meg a Fülöp-szigeteki államfő által meghirdetett kábítószerellenes kampány során az elmúlt négy évben az ázsiai ország rendőrsége által csütörtökön közzétett jelentés szerint.

A Camilo Cascolan országos rendőrfőnök jegyezte közlemény szerint csupán idén szeptemberben és októberben 119 gyanúsított vesztette életét több mint 9 ezer rendőrségi akcióban, azaz 2016 óta már összesen 7987-en haltak meg a műveletek során.

A jelentésben hozzáteszik, hogy ez idő alatt több mint 1,29 millió kábítószerterjesztő és felhasználó került rendőrkézre. A hatóságok 234 036 rajtaütést és fedett akciót hajtottak végre 2016 júliusától 2020 októberéig, ezekben 357 069 embert tartóztattak le. Cascolan leszögezte azt is, hogy a kábítószerellenes műveletek számát növelni kell.

Emberi jogi szervezetek többször bírálták a Rodrigo Duterte elnök által meghirdetett kampányt, amely során szerintük számos jogsértés is előfordult. Becsléseik szerint a műveletek halálos áldozatainak valós száma közel a háromszorosa lehet a hivatalos adatokénak. Egyúttal azzal vádolják a rendőrséget, hogy előzetes vizsgálat nélkül ölt meg sok embert, akikről csak gyanította, hogy közük van a kábítószer-kereskedelemhez.

Októberben Duterte egy televíziós műsorban azt mondta, kész felelősséget vállalni a kampányban elkövetett gyilkosságokért, hozzátéve, hogy boldogan vállalná akár a börtönt is a halálesetekért, ha azzal a hazáját szolgálja.

„Ha gyilkosságokat követtek el, akkor én vagyok az, akit felelősség terhel bármiért, bármilyen halálesetért, amely a kábítószer elleni hadjárat végrehajtása során történt” – jelentette ki. Az odamondásairól elhíresült elnök hozzátette, hogy ha valakit megöltek, az azért történt, mert ő a kábítószer dühödt ellensége.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze legalább két, emberiesség elleni bűncselekmény és tömeggyilkosság miatti panaszt vizsgál Duterte kábítószerellenes hadjárata kapcsán. A panaszokra Duterte azzal válaszolt, hogy két évvel ezelőtt felmondta országa tagságát az ICC-ben, amelynek ügyésze mindazonáltal azt válaszolta, ennek ellenére is vizsgálódik majd a droggyilkosságok ügyében, mert a feltételezett bűncselekmények idején az ország még tagja volt a törvényszéknek, és azokban az ügyekben az ICC illetékessége továbbra is fennáll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában