tragédia

2018.05.06. 21:32

Már két halottja van a lengyel bányaszerencsétlenségnek

A szombati földrengés után többen a föld alatt rekedtek.

Kettőre nőtt vasárnap estig a dél-lengyelországi Zofiówka bányában előző nap bekövetkezett omlás áldozatainak száma – közölte a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) csoport elnöke, Daniel Ozon. Három vájárt továbbra is keresnek.

Az első halálos áldozatot szombat este egy fémszerkezet alá szorulva találták meg a mentők. A bányászt vasárnap reggelre tudták megközelíteni, s bár a felszínre vitték, az orvosok már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Az előzetes közlemény szerint egy 38 éves férfiről van szó, személyazonosságát viszont csak a DNS-vizsgálat után fogják megerősíteni.

A második bányász testét vasárnap délután vitték fel a felszínre, őt a JSW közleménye szerint azonosították.

A bányát szombat délelőtt egy földmozgás érte, miközben 250 vájár dogozott a föld alatt, tizenegyen közülük 900 méteres mélységben, ahol az omlás történt. Négyüknek sikerült megmenekülni, heten azonban a föld alatt rekedtek. Közülük szombat estére már kettőt kimentettek, őket kórházban kezelik nem életveszélyes sérülésekkel.

Három ember után tovább folytatják a kutatást. Újabb lényeges információk a mentési munkálatokról éjfél után várhatók – közölte Ozon. Az akcióban felváltva mintegy 200 bányamentő vesz részt. A mentést magas metángáz-koncentráció és a magas hőmérséklet is nehezíti, valamint az is, hogy időközben újabb kisebb földmozgások történtek.

A baleset helyszínére szombat este ellátogatott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, s vasárnap délelőtt pedig Andrzej Duda elnök is.

A cseh határ közelében, Jastrzebie-Zdroj település mellett található Zofiówka bányában kőszenet termelnek ki, s a tulajdonos JSW csoport a kohászatban használt koksz legnagyobb európai előállítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában