Járvány

2020.02.09. 07:49

Már több a halálos áldozat, mint amennyit a SARS-járvány követelt

Az adatok alapján hírügynökségek megállapítják, hogy a 2019-nCoV jelű vírus járványa – amely decemberben tört ki a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban – több ember halálát okozta eddig Kínában, mint a 2002-2003-as SARS-járvány világszerte. A 18 éve szintén Kínából kiindult súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) járványa világszerte 774 ember halálát okozta.

Vuhan, 2020. februr 8. Az j koronavrussal fertzttek elklntjnek betegeit poljk vdruhs nvrek a Hupej tartomnybeli Vuhan egyik krhzban 2020. februr 6-n. A vrus elidzte tdgyullads hallos ldozatainak szma 722-re emelkedett februr 8-n Knban, a legtbben a jrvny gcpontjban, Hupej tartomnyban hunytak el. MTI/EPA/FeatureChina/Jan Cseng

Forrás: MTI/EPA/FeatureChina

Fotó: Jüan Cseng

Kína szárazföldi részén szombaton 811-re emelkedett az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma – közölte vasárnap a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Országosan 89 új halálos áldozatot jelentettek Kínában szombaton és 2656 újonnan megerősített koronavírusos esetet, túlnyomó többségüket a járvány fészkének számító Hupej tartományból. A járvány decemberi kitörése óta ezzel 33 738-ra emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált esetek száma.

Az új halálos áldozatok száma minden eddigi napi adatnál magasabb, az újonnan megerősített esetek száma ugyanakkor február 1-je óta először esett 3000 alá.

A vírus áldozatainak elsöprő többségét, 89-ből 81-et továbbra is a járvány fészkének számító Hupejből jelentették (ezzel 780-ra nőtt a hupeji áldozatok száma), de a 2656 új tüdőgyulladásos esetből is 2147-et ebben a tartományban diagnosztizáltak az előző 24 órában. Ezzel 27 100-ra nőtt a koronavírusos esetek száma a tartományban.

Joseph Eisenberg, a Michigani Egyetem közegészségügyi karának epidemológus professzora a Reuters hírügynökségnek azt mondta,

egyelőre korai lenne megjósolni, hogy mikor tetőzik a járvány, tekintettel a bizonytalan esetszámokra és a nem jelentett esetekre, ami különösen Kína távolabbi vidékeire lehet jellemző.

A vírus, amely első azonosítása óta további két tucat országban jelent meg, eddig összesen két ember halálát okozta Kínán kívül: egy kínai férfi a Fülöp-szigeteken, egy pedig Hongkongban hunyt el, és előzőleg mindketten megfordultak Hupejben.

A járvány az eddigi ismeretek szerint a tartományi székhely, Vuhan egyik élelmiszerpiacáról indult el, ahol állítólag számos egzotikus állat húsát árusítják, és ebben hasonlít a 18 éve kitört SARS-járványra, amelyet annak idején a cibetmacska húsának fogyasztásával hoztak összefüggésbe.

A brit külügyminisztérium Londonban azt közölte, hogy vasárnapra virradó éjjel újabb repülőgép szállt fel Vuhanból fedélzetén 200 emberrel. Az utasok között a járvány elől evakuált brit és más külföldi állampolgárok, valamint orvosok és az akció szervezői vannak. Az evakuációt szolgáló második és egyben utolsó brit charter-járat az angliai Oxford melletti katonai repülőtérre érkezik vasárnap.

„A brit charter-gép fedélzetére felvett németek és családjaik épp most hagyják el Vuhant, útban hazafelé. Mindannyiuknak biztonságos utazást kívánunk” – írta Twitter-üzenetében a német külügyminisztérium, köszönetet mondva egyúttal Nagy-Britanniának „a rendkívüli támogatásért”.

A gépen utazó mintegy 20 német állampolgár Berlinbe érkezik majd. A fedélzeten olasz, görög, dán és svéd állampolgárok is vannak.

Egy második evakuációs járatot küldött a járvány miatt vesztegzár alá helyezett Vuhanba Szingapúr is. A szingapúri külügyminisztérium közlése szerint a géppel 174 szingapúri állampolgár és családtagjaik térnek vissza vasárnap a délkelet-ázsiai városállamba, ahol 14 napra elkülönítik és egészségügyi megfigyelés alá helyezik őket.

Borítókép: Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjének betegeit ápolják védőruhás nővérek a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában