Ország-világ

2021.03.08. 11:49

Már több mint egymillió ember kapta meg az oltást Magyarországon (videó)

Oltások tekintetében a 2. helyen állunk, az átoltottsági arány meghaladta a 10 százalékot. (10,05 százalék). Ez több, mint az EU-s átlag (6,23 százalék) másfélszerese.

Kiskunhalas, 2021. március 7. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház igazgatója beolt egy pácienst a Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcinájával a kórház egyik oltópontján 2021. március 7-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Folyamatosan zajlik az oltás, ma délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást Magyarországon.

A magyar oltási sebesség pedig magabiztosan a 2,5-szerese az uniósnak, ugyanis míg három nap alatt Magyarországon a lakosság 2,01 százaléka jutott vakcinához, addig az EU-ban csupán a lakosság 0,70 százaléka.

Átoltottságban csak Málta előzi meg Magyarországot, így tehát Magyarország sokkal jobban áll, mint az összes nyugat-európai ország: Franciaország, Németország, Ausztria vagy Spanyolország. Sőt, Belgiumhoz, Franciaországhoz, Svédországhoz képest csaknem kétszeres az érték Magyarországon.

A magyar sikernek a kulcsa pedig az, hogy a kormány – más uniós országokkal ellentétben – nem hagyatkozott csupán a brüsszeli vakcinabeszerzésre. A több lábon állásért már tavaly novemberben előrehaladott tárgyalásokat folytatott az orosz vakcina beszerzéséről, és a kínai vakcina felé is idejekorán nyitott a kormány.

Így ma már öt biztonságos és ellenőrzött oltóanyaggal lehet oltani hazánkban.

Magyarország sikereit látva pedig már egyre több uniós ország próbál az elrontott brüsszeli beszerzés miatt újabb módon vakcinához jutni – jegyzi meg az Origo. Csehország, Lengyelország, Horvátország, Szlovákia is keleti oltóanyagot akar vásárolni. Sebastian Kurz osztrák kancellár kijelentette, hogy nem akar az Európai Uniótól függeni a vakcinákat illetően, Németország pedig elismerte az orosz és a kínai vakcina hatékonyságát.

A magyar oltási sebesség sikeréről Orbán Viktor is posztolt közösségi oldalán.

A miniszterelnök bejegyzésében azt írta:

„Nőnap. 1.002.714 beoltott.”

 

Borítókép: Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház igazgatója beolt egy pácienst a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájával a kórház egyik oltópontján, 2021. március 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában