Ország-világ

2020.08.26. 16:14

Még a homoszexuálisok is besokalltak a melegvonattól

Nem várt elégedetlenséget váltott ki a brit LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek) közösségben, hogy útjára indították az első Pride-vonatot, amely kizárólag LMBT-személyzettel a fedélzetén működik.

Forrás: Avanti West Coast / magyarnemzet.hu

A Londonból Manchesterbe tartó, tizenegy szivárványosra festett vagonból álló vonat kedden tette meg első útját az úgynevezett Pride hónap alkalmából – hívja fel a figyelmet az esetre a Magyar Nemzet. Mivel a vírus miatt a szigetországban is elmaradtak az LMBT témájú programok, az Avanti West Coast vasúttársaság bár megkésve, de gesztust akart tenni a nagy-britanniai homoszexuálisoknak és transzneműeknek.

A Pride-vonat egyik sajátossága, hogy kizárólag LMBT-tagok tartozhatnak a személyzethez. Az utasok esetében viszont nincs a szexuális beállítottságra vonatkozó előírás.

A vonat léte mindenesetre még a homoszexuálisok részéről is bőven kapott kritikát. A brit lapokban és a közösségi médiában is nagy nyilvánosságot kapott, hogy a legtöbben teljesen felesleges diszkriminációnak tartják a „melegvonatot”.

Több ezren osztották meg és majdnem tízezer lájkot kapott a homoszexuális John James McGivern Twitter-bejegyzése, aki elmondása szerint egyáltalán nem akar Pride-vonatot, csupán egy hétköznapi, időben közlekedő szerelvényt.

– El tudják képzelni, hogy mi történne, ha a fehér bőrszín lenne az előírás a személyzetnek? – háborgott posztjában a férfi, egy videót is megosztva a száguldó szivárványos kocsikról.

As a gay man, I don’t want a “pride train”, I just want to get on a train that runs on time like everyone else. Most gay people cringe at this nonsense... could you imagine if it was a white only crew? Please stop the identity politics!! " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#trains #alltrainsmatter https://t.co/gclELNNuLt

— John James McGivern (@JohnJMcGivern) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">August 25, 2020

Az LMBT-vonat mindazonáltal nem időszakosan közlekedik, az Avanti West Coast flottájának állandó része lesz. Verseny is indult, hogy a vonat minél kreatívabb nevet kapjon: a győztest októberben hirdetik majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában