Illegális bevándorlás

2021.05.14. 13:20

Megbukott a Matteo Salvini elleni per Olaszországban

Nem bocsátja bírósági tárgyalásra az úgynevezett Gregoretti-ügyet a szicíliai Catania vizsgálóbírósága, mivel nem tartja megalapozottnak a vádemelést Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel szemben egy migránscsoport feltartóztatása miatt – közölte Salvini pártja, a Liga pénteken.

Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője, volt belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a szicíliai Catania vizsgálóbíróság előtt az úgynevezett Gregoretti-ügyben ellene folyó előzetes bírósági eljárás tárgyalása után 2021. május 14-én. Nem bocsátja bírósági tárgyalásra a Gregoretti-ügyet a bíróság, mivel nem tartja megalapozottnak a vádemelést Salvinivel szemben egy migránscsoport feltartóztatása miatt. Ezzel a bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, miszerint belügyminiszterként Salvini nem követett el bûncselekményt azzal, hogy 2019-ben öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását.

Forrás: MTI / EPA / ANSA

Fotó: Orietta Scardino

Az október 3-án kezdődött előzetes bírósági eljárást vezető Nunzio Sarpietro bíró – hírügynökségi beszámolók szerint – felolvasta döntését, mely szerint nem indokolt a Matteo Salvinivel szembeni eljárás folytatása.

Ezzel a bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, miszerint belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását. A volt tárcavezetőt a többi között azzal gyanúsították, hogy embereket fosztott meg személyi szabadságuktól. Hírügynökségek felidézték, hogy Salvini ez idő alatt megoldást keresett a fedélzeten lévő 131 menedékkérő elosztására is az uniós tagállamok között.

Matteo Salvini az ítélet után elégedettségét fejezte ki, és megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy a Földközi-tengeren át érkező migránshullám megfékezésével az olasz partokat és az olasz „méltóságot” kívánta megvédeni. Egyúttal megismételte, hogy döntéshozóként a jövőben is ugyanúgy cselekedne, mint tavalyelőtt.

Az ügyben maga az ügyészség sem szorgalmazott vádemelést. A vádhatóság arra hivatkozott, hogy az egykori belügyminiszter döntése nem sértette a nemzetközi egyezményeket, és semmiképpen nem tekinthető emberrablásnak.

Ugyanakkor egy hasonló ügyben a szicíliai Palermo illetékes bírósága április közepén megalapozottnak tartotta az ügyészség vádemelési kérelmét, és szeptember közepére tárgyalást tűzött ki. Ez utóbbi ügy nagyjából egy hónappal a Gregoretti-incidenst követően történt. Akkor a spanyol Open Arms civil hajó fedélzetén érkezett 147 migránst tartóztatták fel három hétig Lampedusa szigete előtt. Elítélése esetén Salvinit 15 év börtön fenyegeti.

A Salvini vezette jobboldali Liga párt Mario Draghi miniszterelnök kormánykoalíciójának tagja, bár a 48 éves politikusnak ebben a kabinetben nincs miniszteri posztja.

Borítókép: Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője, volt belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a szicíliai Catania vizsgálóbíróság előtt az úgynevezett Gregoretti-ügyben ellene folyó előzetes bírósági eljárás tárgyalása után 2021. május 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában