vandalizmus

2018.09.05. 13:59

Meggyalázták Széchenyi István szatmárnémeti szobrát

Ismeretlenek szerda virradóra meggyalázták Széchenyi István köztéri szobrát Szatmárnémeti régi főterén – tájékoztatott a szatmárnémeti polgármesteri hivatal.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az elkövetők piros, sárga és kék festékkel azt írták román nyelven a szobor talapzatára, hogy „ez itt Románia”, és egy piros-sárga-kék (román nemzeti) zászlót is a szöveg mellé festettek.

Kereskényi Gábor polgármester a szerdai nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy

az üzenet nemcsak a magyarság, hanem a város valamennyi lakója elleni támadás,

hiszen – mint érvelt – Széchenyi azt képviselte, amit ma minden magára valamit is adó politikus hirdet: egységes, fejlett és szabad Európát. „A fejlődés és szabadság gondolata pedig nemcsak a magyaroké, nem irányul senki ellen, minden haladó és tisztességes ember egyetért vele, legyen az magyar, román, sváb vagy roma” – vélekedett az elöljáró.

A polgármester hozzátette: Szatmárnémetit az utóbbi 27 év során a békés együttélés jellemezte, de az utóbbi hónapokban megváltozott a helyzet. Szerinte egyes politikusok kísérleteznek hónapok óta a város román és magyar közösségének az összeugrasztásával, és szándékukhoz „könnyen befolyásolható, gyanús hátterű személyeket” használnak fel.

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy politikai kalandorok és a megrendelésükre romboló vandál kezek közösségünkre támadjanak”

- fogalmazott a polgármester, és arra szólította fel Szatmárnémeti tisztességes polgárait, hogy együtt védjék meg közös értékeiket.

Kereskényi Gábor azt is közölte, hogy a polgármesteri hivatal megtette a szükséges jogi lépéseket, és az illetékes hatóságoktól elvárja a határozott és gyors fellépést: a tettesek és a felbujtók mielőbbi felelősségre vonását.

Széchenyi István egész alakos szobrát március 15-én avatták fel Szatmárnémeti régi főterén.

Borítókép: Gróf Széchenyi István felavatott szobra, Deák Árpád a nagyváradi művész alkotása az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a partiumi Szatmárnémetiben 2018. március 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában