Járvány

2021.05.23. 21:36

Meghaladta a 60 milliót a beadott oltások száma Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este ismertetett részletes adatai alapján a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagot eddig 37 943 681 embernek adták be. Közülük 22 643 417-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 60 587 098 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság 72 százaléka részesült eddig a koronavírus elleni oltás első adagjából, 43 százalék már mindkét dózist megkapta.

A brit kormány oltási menetrendjének célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az első dózist.

A brit egészségügyi hatóságok ugyanakkor most arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második adagok beadására azok számára, akiknek esetében a brit kormány által a két oltásadag beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett időszak letelik.

Ez a legutóbbi időszakig általánosan 12 hét volt, de a brit kormány az új típusú koronavírus B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott – közkeletű nevén indiai – variánsának nagy-britanniai megjelenése miatt az 50 éven felüliek esetében nemrégiben 8 hétre rövidítette az oltás első és második dózisának beadása között eltelhető időt. Ennek alapján immár jóval meghaladja a naponta beadott második dózisok száma az első adagokét.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti beszámolója szerint az utóbbi 24 órában 205 410 első és 556 951 második dózist adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásokból.

Az elmúlt hónapokban volt olyan időszak, amikor jelentősen meghaladta a 700 ezret a naponta beadott első oltási adagok száma; az eddigi napi rekord a március 20-án beadott 752 308 első dózis.

A szaktárca közölte azt is vasárnapi beszámolójában, hogy az elmúlt 24 órában öt, a vasárnap este zárult egy hétben 42 páciens halt meg a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegségben országszerte. Az utóbbi egy hétben történt halálesetek száma 43,2 százalékkal alacsonyabb az előző egyheti időszakban bejelentett halálozásokénál.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg Covid-19-ben.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a 60 millió beadott dózis eléréséről szóló bejelentést kommentálva a Twitteren megjelent bejegyzésében közölte:

az oltási kampány hatalmas napja ez, és fantasztikus jelentőségű mérföldkő a koronavírus elleni harcban.

Hancock kiemelte, hogy az utóbbi egy napban több mint 760 ezer adagnyi vakcinát adtak be országszerte. A miniszter kérte, hogy mindenki, akit behívnak oltásra, adassa be magának a koronavírus elleni vakcinát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában