rekorder

2019.01.21. 22:42

Meghalt a legidősebb cseh állampolgár

Néhány nappal 109. születésnapja előtt vasárnap Prágában meghalt Csehország legidősebb állampolgára – közölte hétfőn a cseh állami nyugdíjalap.

Kvetoslava Hranosová egy prágai idősotthonban hunyt el. A legidősebb cseh állampolgár ezáltal Marie Schwarzová lett, aki január 30-án tölti be 109. életévét. A legidősebb cseh férfi a nyugdíjalap szerint három évvel fiatalabb Schwarzovánál.

Az állami nyugdíjalap kimutatása szerint 2018 december végén összesen 438 száz éven felüli személy élt Csehországban. A legtöbb százéves személy Prágában (74), Dél-Morvaországban (65) és Közép-Csehországban (45) él.

Az utóbbi években a százéves cseh állampolgárok száma csökkenőben van. A legtöbb százévest – 707-t – 2014-ben mutatta ki az állami nyugdíjalap.

A Cseh Statisztikai Hivatal szerint a cseh lakosság átlagéletkora egyre emelkedik, és ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a 2060-as évektől kezdve már minden harmadik cseh lakos idősebb lesz 60 évesnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában