Dunai hajóbaleset

2019.08.30. 19:18

Meghosszabbította a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását a bíróság

A nyomozás jelenlegi szakaszában megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított kényszerintézkedés alkalmazása nélkül mások befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást

Meghosszabbította a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) – tudatta a Fővárosi Törvényszék pénteken közleményben az MTI-vel.

A kerületi bíróság szökés, elrejtőzés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt egy hónappal, szeptember 30-ig hosszabbította meg az ukrán állampolgárságú férfi letartóztatását. A Viking Sigyn kapitányát vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsítja a nyomozó hatóság.

Az elsőfokú bíróság végzése szerint a gyanúsított letartóztatása óta a megalapozott gyanú nem gyengült. A gyanúsított nem kötődik Magyarországhoz, európai helyismerettel, külföldi kapcsolatokkal rendelkezik, ukrán állampolgár, Ukrajna pedig nem adja ki más államnak saját állampolgárát.

Mindezeket és a gyanúsításba szereplő bűncselekmény tárgyi súlyát is figyelembe véve fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a szakértői vélemény alapján a gyanúsított korábban elektronikus adatot törölt, és ezzel megnehezítette a bizonyítást.

A nyomozás jelenlegi szakaszában megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított kényszerintézkedés alkalmazása nélkül mások befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást – írták.

A kerületi bíróság a szigorúbb magatartási szabályokkal elrendelt bűnügyi felügyelet alkalmazását sem látta alkalmasnak a bizonyítás veszélyeztetésének kiküszöbölésére. A kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok az eljárás jelenlegi szakaszában kizárólag letartóztatással biztosíthatók – közölték.

Az elsőfokú bíróság a letartóztatás meghosszabbításának tartamát az ügyészségi indítványban szereplő három hónapnál rövidebb, egy hónapos időtartamban állapította meg.

A végzés nem végleges – áll a törvényszék közleményében.

Május 29-én süllyedt el a Hableány sétahajó a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, és 27 áldozat holttestét találták meg a hatóságok.

A Viking Sigyn kapitányát június 1-jén már letartóztatták, a bíróság azonban lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön, nyomkövető eszköz alkalmazásával. A legfőbb ügyész azonban a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése.

Július 31-én – miután segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították – a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában