felgyújtották

2019.02.28. 06:00

Megint megtámadtak egy ebolás betegeket kezelő központot

A támadók kilétét, illetve indítékát egyelőre homály fedi, hasonlóan a vasárnap Katwa város térségében történt incidenshez.

Ismét egy ebolás betegeket kezelő központot támadtak meg fegyveresek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Butembóban, a létesítményt felgyújtották, és tűzharcba bocsátkoztak a biztonsági erőkkel – közölte a város polgármestere, Sylvain Mbusa Kanyamanda.

A támadók kilétét, illetve indítékát egyelőre homály fedi, hasonlóan a vasárnap Katwa város térségében történt incidenshez.

„A katwai támadást követően úgy döntöttünk, hogy megerősítjük ezeknek a létesítményeknek az őrzését. Ezért vív most tűzpárbajt a rendőrség a támadókkal” – mondta Kanyamanda.

A támadók visszaverése érdekében a hadsereg alakulatait is mozgósították. A folyamatban lévő művelet miatt egyelőre nem szolgálhatok az áldozatok számával„ – tette hozzá a polgármester.

Három nappal korábban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet egyik ebolaközpontját gyújtották fel az ország központi részén fekvő Katwa térségében, s emiatt a személyzet a páciensek kimenekítésére kényszerült, egy ápoló pedig meghalt a támadásban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezzel összefüggésben arról számolt be, hogy a segélymunkásokat sok helyen bizalmatlansággal fogadják a hagyományos gyógymódokat előnyben részesítő helyi lakosok. A bizalmatlanságot pedig tovább táplálják az orvosi kezelésekről terjesztett hamis szóbeszédek.

A kongói egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint tavaly július óta 551-en haltak bele a vérzéses lázzal járó betegségbe.

A mostani a tizedik ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban a betegség 1976-os felfedezése óta. A fertőzés terjedése elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken, az ország keleti részén ütött ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában