kabul

2020.08.07. 10:26

Megkezdődött az afgán nagytanácsnak a tálib foglyok sorsáról döntő ülése

A rabok szabadulása következtében csökkenhetne az erőszak, és azonnal kezdetét vehetnék a lázadók és a kormány közötti béketárgyalások.

Afgán törzsi és közösségi vezetők, politikusok ezrei gyűltek össze Kabulban pénteken, hogy döntsenek mintegy 400 tálib fogoly sorsáról. Az ő szabadulásuk a feltétele annak, hogy megkezdődhessenek a béketárgyalások a kormány és a felkelők között.

A koronavírus-járvány ellenére mintegy 3200-an gyűltek össze Asraf Gáni afgán elnök vezetésével, hogy részt vegyenek a loja dzsirga (az öregek hagyományos nagytanácsa) ülésén. Az afgán fővárosban, Kabulban szigorú óvintézkedéseket léptettek életbe arra a három napra, amíg a vezetők tanácskoznak.

A Gáni kezdeményezésére összehívott loja dzsirga arról dönt majd, hogy el lehet-e engedni azt a 400 tálib foglyot, aki súlyos bűncselekmények elkövetése miatt került börtönbe és Kabul emiatt vonakodik visszaadni a szabadságát.

Az Egyesült Államok és a tálibok között februárban kötött dohai megállapodás – amely a nemzetközi csapatok afganisztáni kivonását irányozza elő biztonsági garanciákért cserébe – azt is előírja, hogy a kabuli kormánynak mintegy ötezer tálibok foglyot kell szabadon engednie, hogy megkezdődhessenek a béketárgyalások a lázadók és a kabinet között.

A tálibok az afgán biztonsági erők ezer tagjának szabadságát ígérték cserébe.

A felkelők a múlt héten bejelentették, hogy teljesítették a maguk kötelezettségét, és hajlandók egy héten belül elkezdeni a tárgyalásokat, ha a kormány elengedi a szóban forgó 400 foglyot.

Kabul 4600 tálibot engedett el, és – gesztusnak szánva – 500 olyat, aki nem szerepel a fogolycsere-megállapodás szerinti listán. A tálibok azonban közölték, hogy a listán szereplők nem helyettesíthetők másokkal. Gáni jelezte: ezek a rabok olyan bűncselekményeket követtek el, amelyeket nincs joga megbocsátani nekik.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja sok sikert kívánt a loja dzsirga résztvevőinek, és arra kérte őket: ne engedjék, hogy a status quo hívei akadályokat gördítsenek a békefolyamat útjába.

A rabok szabadulása következtében csökkenhetne az erőszak, és azonnal kezdetét vehetnék a lázadók és a kormány közötti béketárgyalások – hangsúlyozta egy Twitter-üzenetben.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is azt kérte az afgánoktól, hogy hozzák meg ezt a népszerűtlen és nehéz döntést, és engedjék el a 400 tálib foglyot a megbékélés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában