bűnüldözés

2019.12.30. 09:37

Megölték az al-Shabaab terrorszervezet négy tagját

Légicsapásokban megölték az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet négy tagját vasárnap Szomáliában – közölte az amerikai haderő afrikai parancsnoksága (AFRICOM).

A légicsapásokat az AFRICOM a szomáliai szövetségi kormánnyal egyeztetve hajtotta végre – áll a közleményben.

A művelet megtorlás volt, válasz arra a szombati robbantásos merényletre, amelyben csaknem százan haltak meg Mogadishuban. Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a véres támadás elkövetőjeként, de sokan az al-Shabaabnak tulajdonítják.

„Ezeknek a nagy pontossággal végrehajtott légicsapásoknak al-Shabaab-vezetők voltak a célpontjai, akik felelősek az ártatlan szomáliai állampolgárok ellen az al-Kaidával egyeztetve elkövetett terrorcselekményekért” – olvasható a közleményben.

Az AFRICOM szerint két terroristát öltek meg két légitámadásban Kunya-Barowban, két másikat pedig egy légicsapással Caliyoow Barrowban. A támadásoknak nincsenek polgári áldozataik.

Médiaértesülések szerint egy magas rangú parancsnok is a halottak között van.

Szomáliának nincsenek hatékony drónjai, de számíthat szövetségesei, az Egyesült Államok és az Afrikai Unió segítségére a terroristák elleni harcban.

A szombati támadásban csaknem 100 ember halt meg, és legkevesebb 124-en megsebesültek rendőrségi és kórházi illetékesek szerint.

Sok mogadishui lakos adott vért vasárnap a főváros nagyobb kórházaiban, ahol a pokolgépes merénylet sebesültjeit ápolták. Hassan Ali Khaire miniszterelnök közölte, hogy a válságos állapotban lévő sebesülteket külföldre viszik gyógykezelésre.

Törökország katonai repülőgépet küldött egészségügyi személyzettel a sebesültek ápolására. Az áldozatok között legalább két török állampolgár is van.

A Mogadishuból 2011-ben kiűzött al-Shabaab terrorszervezet, az al-Kaida szövetségese továbbra is jelentős területeket tart ellenőrzése alatt vidéken, ahonnan kiindulva gerillatámadásokat hajt végre. Harcosainak számát jelenleg ötezer és kilencezer közöttire becsülik.

William Gayler, az AFRICOM műveleteit irányító amerikai tábornok szerint az al-Shabaab 2011 óta embereik százait ölte meg.

A Szomáliában állomásozó amerikai haderő fokozta a légicsapásokat 2017 óta, miután Donald Trump elnök bővítette a hadsereg terrorellenes hatáskörét. Tavaly áprilisban az AFRICOM bejelentette, hogy 2017 áprilisa óta 110 légicsapásban 800 terroristát ölt meg az Afrika szarván fekvő országban.

A szombati merényletet vasárnap élesen elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amely felszólított minden államot, hogy aktívan működjön együtt a szomáliai kormánnyal a terrorcselekmények elkövetői, szervezői, pénzelői és támogatói felelősségre vonása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában