Kárpátalja

2019.07.17. 11:04

Menczer Tamás: az ukrán vezetők ne alaptalanul vádaskodjanak!

Az ukrán külügyminisztérium jogi értékelést kért Szijjártó Péter kárpátaljai látogatásáról. Az ő előzetes ajánlásuk szerint a magyar külügyek vezetője nem látogathatott volna el Beregszászra.

A vádak helyett arra van szükség, hogy adják vissza a nemzeti kisebbségek elvett jogait! – hangsúlyozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

Az államtitkár kifejtette: Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozata világos volt és egyértelmű.

Magyarország akkor is korrekt volt, és számtalan módon támogatta Ukrajnát, amikor az előző elnök és a hozzá köthető erők nemzetközi megállapodásokat megsértve elvették a magyar kisebbség jogait

- emlékeztetett.

Kiemelte: „Magyarország a kétoldalú kapcsolatok javítására törekszik, bízunk benne, hogy az új elnök vezetésével Ukrajna is erre az útra lép”.

Az ukrán külügyminisztérium kedden közölte: az illetékes ukrán hatóságokhoz fordul azzal a kéréssel, hogy adjanak jogi értékelést Szijjártó Péternek a nap folyamán Kárpátalján tett látogatásával kapcsolatban.

A minisztérium kitért arra, hogy előzetes ajánlását figyelmen kívül hagyva Szijjártó Péter látogatást tett Beregszászon, ahol több nyilvános rendezvényen vett részt. A tárca tájékoztatása alapján a kijevi magyar nagykövetségtől kapott hivatalos diplomáciai jegyzék szerint

a magyar külügyminisztert Brenzovics László ukrán parlamenti képviselő hívta meg, aki jelöltként indul a vasárnap Ukrajnában sorra kerülő előrehozott parlamenti választáson.

Szijjártó Péter kedden Beregszászon azt mondta: „Őszintén reméljük – márpedig a reménykedés nem beavatkozás a belügyekbe -, hogy Kijevben olyan parlamenti erőviszonyok jönnek létre, amelyek lehetővé teszik majd a két ország kapcsolatainak jelentős javítását.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában