Járvány

2020.03.25. 17:32

Mentőt küldhet házhoz mintavételre a háziorvos

Mintavétel céljából akár mentőt is küldhet a háziorvos a fertőzésgyanús ember otthonába, ha ennek szükségét látja – jelent meg szerdán a kormánynak a koronavírus-járvánnyal foglalkozó tájékoztató honlapján.

A járványt ugyan a laborvizsgálat sem tudja megállítani, de ha a háziorvos egyértelmű szükségét látja annak, hogy laboreredménnyel erősítse meg gyanúját, akkor mintavételezés céljából a mentőket is kiküldheti a fertőzés-gyanús személy otthonához tartalmazza a koronavirus.gov.hu-ra felkerült közlemény.

Az intézkedés célja a járvány lassítása, vagyis hogy a fertőzésgyanús személynek még a mintavétel miatt se kelljen elhagynia az otthonát; az Országos Mentőszolgálatnál külön a mintavételre kijelölt egységek dolgoznak

teszik hozzá.

Mint írják, a koronavírus-járványnak már abban a szakaszában tartunk, amikor bárki és bárhol fertőzött lehet. Vagyis a laborvizsgálattal beazonosított fertőzöttek számánál jóval magasabb lehet a tényleges fertőzöttek száma, mert a vírus már csoportos fertőzés útján terjed.

Ennek nyomán sokan olyan fertőzött lesz, akinek otthoni karanténban kell maradnia, kórházba pedig csak a kórházi ellátásra szorulókat szállítják a mentők

ismertetik.

A tájékoztatás szerint a mintavételt a fertőzésgyanús személy telefonos kikérdezése után a háziorvos rendeli el, lehetőség szerint megyei tisztifőorvosi konzílium után. A vizsgálatot elrendelheti továbbá infektológus vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat is.

A mentők a megrendelt vizsgálatot a koronavírus-gyanús személy előzetes telefonos értesítését követően annak otthonában végzik el, torok- és orrgarat-váladékból vesznek mintát.

A laborvizsgálat eredményéről a háziorvos kap értesítést, majd telefonon értesíti a vizsgált személyt, akinek a laborvizsgálat eredményének közléséig otthon kell maradnia sorolják a részleteket.

Amennyiben a laborvizsgálat eredménye szerint az érintett koronavírus-fertőzött, de tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, akkor a járványügyi szabályoknak megfelelően otthoni karanténban kell maradnia.

Ugyanakkor ha a laborvizsgálat megerősíti, hogy a vizsgált személy koronavírus-fertőzött és tüneteire, állapotára való tekintettel kórházi ellátást igényel, akkor a mentők kórházba szállítják, ahol megkap minden szükséges ellátást olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

A közleményben figyelmeztetnek arra, hogy a mintavétel előtt legalább két órával tilos bármit enni és inni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában