Ország-világ

2020.12.03. 10:01

Merkely: nem gondolom, hogy a vakcinagyártás kizárólag Nyugat-Európa és az USA képessége

Mi az a generáció vagyunk, amely orosz és magyar vakcinákat kapott, és még élünk, és jó egészségi állapotnak örvendünk. Tehát nem gondolom, hogy a vakcinagyártás kizárólag Nyugat-Európa és az Egyesült Államok képességei közé tartozik – mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

Azt mondta Gulyás miniszter úr, hogy december másodikán, azaz ma tetőzhet a járvány az egyik modell szerint, a másik modell szerint pedig január végén. A kettő között lesz valahol, milyen következtetést lehet ebből levonni, mit jelent a jövőre nézve? – kérdezte a rektort Velkovics Vilmos műsorvezető, a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában.

„Az, hogy egy járvány mikor tetőzik az nagyon sok tényezőtől függ, az egyik, hogy milyen a járványnak karakterisztikája, ha egy járványt hagyunk elszabadulni akkor az ismeretes, hogy nagyjából 2,7 R-értékkel rendelkező járvány, ami azt jelenti, hogy 1 beteg 2,7 másik beteget fog megfertőzni és innen egy matematikai modellből könnyen meg lehet határozni, hogy egy viszonylag gyorsan emelkedő és egy nagyon magas megbetegedési arányt produkáló fertőző megbetegedéssel állunk szemben. Vannak eszközeink természetesen és ilyen például a maszk, ilyen a távolságtartás a kézhigiénia a kontaktusok számának a csökkentése, amivel vissza lehet fogni a megbetegedések számát. Azok a restruktív intézkedések, idézőjelben megszorító intézkedések, amellyel szabályozzák a kontaktusok számát központilag és az, hogy mi hogyan reagálunk erre az intézkedés sorozatra az megszabja azt, hogy hogyan laposodik el a görbe, mert abban az esetben, ha ezt maximálisan jól tesszük, ha 60 százalékot vagy azt meghaladó módon a kontaktusainkat lecsökkentjük, ha a lakosság 80 százaléka hord maszkot az már nagyon gyorsan hat és gyorsan ellaposít bármilyen járványt”

- mondta Merkely Béla.

A karácsonyi időszakról a rektor így vélekedett:

„A karácsony előtti vásárlási lázban a nyitva tartást meghosszabbítanám. Pont azért, hogy a kapcsolatok száma, a boltba belépőknek a száma ne lépjen át egy olyan kritikus értéket, amikor már lehet például további megbetegedéseket ezzel generálni, tehát ez egyik oldalon egy könnyítés is, de valójában a járvány csökkentése irányában hozott. A másik oldalon nyilvánvaló, hogy a szeretteinkkel való foglalkozás, az odafordulás, vagy a család központi ünnepe a karácsony, azért azt nem lehet egyszerűen letiltani. És hogyha betartunk bizonyos szabályokat, egy családi összejövetelnél, akkor én nyilvánvalóan nem tanácsolnám azt, hogy ne látogassuk meg idős szüleinket, de kisebb csoportokban, 10 fő körüli családi összejöveteleket lehessen tartani”

A teljes adást itt nézhetik meg:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában