Lengyel migránsválság

2021.11.18. 20:58

Minszk koronavírus-fertőzést jelentett a határ menti táborból

Fehéroroszország csütörtökön először jelentett koronavírus-fertőzéses esetet a Lengyelországgal közös határ mentén tartózkodó migránsok köréből.

A fehérorosz fél tájékoztatása szerint a koronavírusos személyt kórházba szállították. A dpa német hírügynökség az esettel kapcsolatban azt írja: az elmúlt két éjszakán mintegy ezer ember aludt összezárva.

A fehérorosz hatóságok közlése szerint oltópontot hoznak létre a raktárcsarnokból kialakított „tábor” területén, és a Sinopharm kínai védőoltással oltják majd be az ott tartózkodókat.

A fehérorosz hatóságok az esősre fordult idő miatt több fedett menedékhelyet hoznak létre. A dpa megjegyzi: az egyik logisztikai cégnek a határ közelében található raktárjait nyitották meg annak érdekében, hogy a migránsok meg tudják ott húzni magukat. Mindeközben tábori konyhát is létrehoztak.

Fehéroroszországban a lengyel, a litván és a lett határnál migránsok ezrei követelik, hogy beléphessenek az Európai Unióba (EU), amit a lengyel és a balti hatóságok megakadályoznak. Az EU szerint a fehérorosz vezetés az ellene hozott szankciókra válaszul szánt szándékkal idézett elő konfliktust a határon, és ezrével szállította a migránsokat a Közel-Keletről Fehéroroszországba, hogy nyomást gyakoroljon az Unióra. Válaszul az EU tovább bővítette a minszki vezetés elleni szankciókat.

A fehérorosz kormány tagadja, hogy köze lenne a kialakult helyzethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában