Reakció

2017.07.26. 11:45

Moszkva: az amerikai szankciók akadályozzák a viszony normalizálását

Akadályozza a Moszkva és a Washington közötti viszony javítását, hogy az amerikai képviselőház megszavazta az Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni szankciók további szigorításáról rendelkező, európai uniós érdekeket is sértő törvénytervezetet – jelentette ki szerdán több külpolitikai tisztségviselő az orosz fővárosban.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államokban történtek „nem foghatók fel józan ésszel”. „E törvénytervezet támogatói komoly lépést tesznek afelé, hogy megsemmisítsék az Oroszországgal fennálló viszony javításának lehetőségét” – fogalmazott a diplomata. Rjabkov szerint ugyanakkor Moszkvát „nem ragadják el az indulatok”, továbbra is keresni fogja a párbeszéd lehetőségeit, egyebek között a terrorizmus elleni harc és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása terén.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának külügyi bizottsági elnöke „elkerülhetetlennek” nevezte az orosz-amerikai együttműködés további hanyatlását a törvénytervezet hatályba lépése esetén, ami szerinte meg fog történni. A politikus sürgette, hogy Moszkva hozzon „nem szimmetrikus, de az amerikaiaknak fájó” ellenlépéseket, valamint hogy folytassa a világ más országaival való kapcsolatainak fejlesztését és önellátóvá válását. A szenátor szükségesnek tartja, hogy Oroszország konzultációkat folytasson az EU-val, mert szerinte az új amerikai szankciók európai érdekeket is sértenek. „Ne tápláljunk illúziókat, az európaiak nem válnak a szövetségeseinkké, de mivel ez az ő érdekeiket is érinti, ideiglenes érdekszövetség létrejöhet közöttünk” – közölte Koszacsov.

Leonyid Szluckij, az orosz törvényhozási alsóház külügyi bizottsági elnöke azt hangoztatta, hogy az amerikai törvénytervezet elfogadása megnehezíti a kétoldalú viszony helyreállítását, és jelentősen szűkíti „a két ország közötti párbeszéd gordiuszi csomójának kioldása érdekében” tett diplomáciai erőfeszítés lehetőségét. Figyelmeztetett, hogy a szankciók más országok cégeit is sújthatják, különösen az energiaszektorban. Szerinte a törvénytervezet „nemcsak Oroszország, hanem Európa feltartóztatására is irányul”. Szluckij rámutatott, hogy a törvénytervezet nem titkolt célként nevezi meg az amerikai cseppfolyósított földgáz világpiaci elhelyezését, „amihez el kell távolítani onnan az orosz gázt”. A képviselő szerint e megközelítés európai megítélés szerint „megsérti a nemzetközi jog összes szabályát, és aláássa a kontinens stabilitását és energiabiztonságát”. A politikus reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság nem hajlik meg a nyomás alatt, és az európai érdekeknek megfelelően reagál az amerikai lépésre.

A várakozások szerint az Oroszország, valamint az Irán és Észak-Korea elleni szankciók szigorításáról rendelkező törvénytervezetet a szenátus is megszavazza, Donald Trump elnök pedig jóváhagyja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában