EP-választás

2019.04.30. 14:06

MSZP-Párbeszéd: az emberekről szóló, erős EU-ra van szükség

A benne élő emberekről szóló, erős Európai Unió mellett foglaltak állást az MSZP és a Párbeszéd vezetői kedden Budapesten Magyarország uniós tagságának 15. évfordulója alkalmából.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a két párt közös európai parlamenti (EP-) listájának vezetője sajtótájékoztatón azt mondta, 15 évvel ezelőtt a magyaroknak az volt az álma, hogy egy olyan közösséghez tartozzanak, ahol a nyugati életszínvonalat közelítik, ahol szabad a gondolkodás, a sajtó, a tanulás, a jog védi az állampolgárokat, a kormányok számonkérhetőek.

Ez az álom nem valósult meg, amit ma látunk, az ennek az ellenkezője – értékelt.

„Nem szól másról a magyar kormányzat uniós tagsága, minthogy hogyan tudják lenyúlni az uniós támogatásokat, ezzel akadályozva meg a Magyarországon élő emberek felzárkóztatását” – fogalmazott.

Tóth Bertalan közölte, a Párbeszéddel közösen küzdeni fognak a magyar polgárok álmainak megvalósításáért és azért is, hogy Európát meg tudják változtatni, hogy Európa benne élő emberekről szóljon, hogy jöjjön létre a szociális Európa.

Kitért arra, hogy szerdán, május 1-jén országszerte 86 helyszínen ünnepelik együtt a magyar emberekkel a munka ünnepét.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint Magyarország 15 évvel ezelőtti uniós csatlakozása kárpótlás is az ország fájdalmas múltjára. Úgy folytatta: Ady kompországa révbe ért, Magyarország végre megmutatta, hogy a Nyugathoz tartozik.

Az ellenzéki politikus közölte, Orbán Viktor és kormánya nem becsüli ezt a közösséget, szét akarja verni a közösség szolidaritását. A magyar kormány el akarja lopni a közösség javait – tette hozzá.

Elmondta, az MSZP-Párbeszéd erős Európáért fog küzdeni, egy olyan Európáért, amely megtartja az alapértékeket és nem Oroszországhoz, Putyinhoz „dörgölőzik”.

A sajtótájékoztató végén a két pártvezető, valamint a közös EP-listán szereplő néhány politikus az uniós zászlót mintázó tortával ünnepelte az ország uniós tagságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában