Ország-világ

2020.06.21. 08:26

Müller Cecília: nem szabad hátradőlni, mert még világjárvány van

Bár Magyarországon lezajlott a koronavírus-járvány első szakasza, nem szabad hátradőlni, mert továbbra is jelen van a kórokozó, tart a világjárvány – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a veszélyhelyzet megszűnése utáni új szabályokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. június 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A tisztifőorvos hangsúlyozta,

Magyarországon a nagyon sikeres járványkezelésnek köszönhetően a többi országgal összehasonlítva viszonylag kevés megbetegedés és haláleset volt a koronavírus miatt.

Ugyanakkor a vírus nem tűnt el az országból, hiszen még kórházban is ápolnak koronavírusos betegeket fűzte hozzá.

Nagyon ébernek kell maradnunk, pontosan követnünk a változásokat, főképpen a nyitással és a felszabadító járványügyi intézkedésekkel

hangsúlyozta.

Az úgynevezett járványügyi egység feladata ezért éppen az lesz, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges tette hozzá.

Az egységben népegészségügyi szakemberek, illetve a rendvédelmi szervek, az Állami Egészségügyi Központ, valamint a mentőszolgálat, a kórházparancsnoki rendszerben dolgozók és a fertőtlenítéseket végző honvédek vesznek részt mondta.

Müller Cecília reményét fejezte ki, hogy az egység bevetésére nem lesz szükség, ugyanakkor jegyezte meg még nincs se vakcina, se célzott terápia, amellyel mindenkit meg lehet gyógyítani. Ebben a helyzetben maradnak a klasszikus járványügyi intézkedések fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Magyarországon tiszteletreméltó és fegyelmezett kultúra alakult ki a járványügyi szabályok betartása terén, ami hozzájárul a sikeres védekezéshez. Úgy érzi, és ezért hálás is, hogy sikerült együttműködést kialakítani a járvány elleni védekezés irányítói és a lakosság között.

Csak így, együtt tudtuk ezt a teljesítményt nyújtani

hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos a veszélyhelyzet megszűnése utáni új szabályokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. június 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában