Egészség

2018.12.08. 22:28

Munkácson zárul a Katolikus Karitász orvosmissziójának kárpátaljai szűréssorozata

Munkácson zárja idei, második éve tartó kárpátaljai szűrővizsgálat-sorozatát a Katolikus Karitász orvosmissziója, amelynek önkéntesei szombaton és vasárnap 150 gyermek és ugyanennyi felnőtt ingyenes egészségügyi szűrését végzik el a Szent István Római Katolikus Líceumban.

Az évzáró szűrővizsgálat alkalmából tartott sajtótájékoztatón Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy idén 12 alkalommal végzett egészségügyi szűrést Kárpátalján a szervezet 49 tagú orvosmissziója. Tevékenységükre azért van szükség, mert Kárpátalján sok helyen hiányos vagy nehezen elérhető az alapvető egészségügyi ellátás – tette hozzá.

Mint kifejtette, a misszió tagjai valamennyien önkéntes orvosok, akik a többi között szemészeti, fogászati, ortopédiai és EKG-vizsgálattal segítik a hozzájuk fordulókat. Elmondása szerint Munkácson a római katolikus líceumban elsősorban gyermekeket és kismamákat szűrnek, és meglepetésként a megjelentek mindegyike csokimikulást is kap a Katolikus Karitásztól. Hozzáfűzte, a jelzetteken kívül egyéb ellátások is voltak, amelyek akár Kárpátalján, akár Magyarországon történtek, és amelyeket szintén a Katolikus Karitász támogatott és finanszírozott.

Vojcek László főorvos, egyetemi tanár, az orvosmisszió vezetője elmondta: Munkácson a célcsoportnak számító gyermekek szokásos szűrővizsgálata mellett az őket kísérő vagy külön jelentkező felnőtteknél vércukor-, vérnyomás- és EKG-vizsgálatot végeznek.

Fontosnak nevezte, hogy előadásokat tartanak kismamáknak, kismamajelölteknek a várandósságról, mert Kárpátalján nagyon alacsony színvonalú a terhesgondozás, a Felső-Tisza vidékén például nincs is terhesgondozás, így ott az orvosmisszió tájékoztató csomagot is ad az érintetteknek. Mivel Kárpátalján nincs nőgyógyászati rákszűrés, és a nők mintegy 90 százaléka soha nem vett részt ilyen vizsgálaton, a misszió 2019-ben a kismama-tájékoztatást és a gyermekek kétéves korig történő figyelemmel követését szeretné nőgyógyászati rákszűréssel kiegészíteni – emelte ki.

A főorvos azt is közölte, hogy Kárpátalján összesen 600 felnőtt szűrését végezték el, és több mint 2200 gyermeket vizsgáltak meg a misszió orvosai. Jelezte, hogy 263 szemüveget, valamint 500 talpbetétet készítettek el és osztottak szét. Szerinte a nagy számok abból adódnak, hogy Kárpátalján nincs iskolaorvosi hálózat, és igen alacsony szintű az egészségügyi felvilágosítás és tájékoztatás. A Katolikus Karitász orvosmissziója a tervek szerint jövőre 15 alkalommal végez majd Kárpátalja különböző településein egészségügyi szűrővizsgálatokat – mondta el Vojcek László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában