Járvány

2021.05.14. 23:08

Nagy-Britanniában az indiai variáns miatt felgyorsítják az 50 éven felüliek beoltását

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy lerövidítik az oltás első és második dózisának beadása közötti időt.

Az új típusú koronavírus indiai variánsának nagy-britanniai megjelenése miatt lerövidítik az 50 éven felüliek esetében az oltás első és második dózisának beadása közötti időt – mondta pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a brit járványügyi számok továbbra is jók, összességében csökken az újonnan bekövetkező fertőzések, a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 betegség okozta halálozások száma.

Az oltási kampány és a vírus közötti verseny azonban „sokkal szorosabbá válhat”, és most fontosabb, mint bármikor eddig, hogy az emberek hozzájussanak a második oltási adag nyújtotta megerősített védelemhez.

Éppen ezért a brit kormány egyesített oltásügyi bizottságának (JCVI) tanácsára döntés született arról, hogy a nagy-britanniai oltási gyakorlatban bevezetett 12 hétről 8 hétre rövidítik az 50 éven felüli korosztályok, valamint az egészségi problémák miatt fokozottan veszélyeztetett más lakossági csoportok esetében a koronavírus elleni oltás két dózisának beadása közötti időtartamot – mondta a brit kormányfő.

Hozzátette: az érintetteket a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) értesíti a második oltási adag új, közelebbi dátumáról.

Johnson elmondta: mindemellett előbbre sorolják azokat is, akik már jogosulttá váltak az első oltási adag beadatására, de még nem keresték fel az oltási központokat.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor: nincs bizonyíték olyan fertőzésszám-növekedésre, amely miatt az NHS elviselhetetlen nyomás alá kerülne, és országosan – még az indiai variáns terjedésétől leginkább érintett északnyugat-angliai Bolton város környékén is – tavaly nyár óta nem mért mélyponton jár az új fertőződések, a halálozások és a kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma.

Ezért nincs szükség a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások lépésenkénti feloldására kidolgozott nyitási menetrend hétfőtől esedékes következő szakaszának elhalasztására – mondta a brit miniszterelnök.

A brit kormány négy időpontból álló nyitási menetrendjének következő, harmadik időpontjában, vagyis hétfőtől az éttermek, a pubok és a bárok megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket, kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok, ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül.

A végső, június 21-i nyitási időpontban a menetrend alapján minden, akkor még érvényben lévő jogi korlátozás megszűnne.

Péntek esti sajtótájékoztatóján azonban Boris Johnson úgy fogalmazott, hogy az indiai variáns akár „komoly fennakadást” is okozhat a további előrelépésben, és megnehezítheti az utolsó nyitási programpont végrehajtását a június 21-i időpontban.

Johnson hozzátette ugyanakkor: a brit egészségügyi hatóságok felderítési és adatgyűjtési technológiája most már olyan fejlett, hogy nagyon korán észlelhető lenne az NHS-re nehezedő nyomás tarthatatlanná válásának veszélye, és ez lehetővé teszi a reagálást kellő időben.

A brit miniszterelnök kijelentette: mindez megadja a kormánynak a szükséges bizalmat a nyitási menetrend végrehajtásának folytatásához.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) pénteki adatai szerint az Egyesült Királyságban eddig 1313 esetben azonosították a koronavírus indiai variánsát, és az e vírusváltozat okozta betegségben május 12-ig négyen haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában