katasztrófa

2018.11.12. 23:51

Nem enyhül Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze

Sacramento környékén több mint 45 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, és csaknem 6500 épület semmisült meg.

Nem enyhül Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze: az állam északi és déli vidékein is féktelenül terjednek a lángok, a halálos áldozatok száma 30 fölé emelkedett, és legalább 228 ember tűnt el.

Kory Honea, a leginkább sújtott északi Butte megye seriffje hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: egyedül a főváros, Sacramento környékén több mint 45 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, és csaknem 6500 épület semmisült meg.

A seriff hangsúlyozta, hogy ezek csupán hozzávetőleges adatok, ugyanis sok felperzselt helyre a tűzoltók és a mentők még nem tudtak eljutni. Az erős, óránkénti 50-65 kilométeres északkeleti széllökések és a szárazság táplálja a lángokat, amelyekkel a tűzoltóknak egyelőre nem sikerült megbirkózniuk. Több mint 4500 tűzoltó van talpon, segítség érkezett a szomszédos tagállamokból is.

A tűzoltók és a mentők munkáját antropológusok is segítik, az áldozatok egy része ugyanis a felismerhetetlenségig összeégett, és DNS-vizsgálatra van szükség az azonosításukhoz.

Sacramento és Malibu környékén több mint 250 ezer embert érint a kötelező kiürítés, amelyet az állam kormányzóhelyettese – a múlt héten kormányzóvá választott – Gavin Newsom rendelt el.

Az evakuált övezetekhez közel élőket a hatóságok arra szólították fel, hogy maradjanak otthonaikban, az ajtókat és az ablakokat jól zárják be, és csakis palackozott vizet fogyasszanak, vagy ha az elfogyott, akkor okvetlenül forralják fel a vizet.

A Los Angeles és Malibu környékén pusztító tüzet hétfő délutánra 75 százalékban sikerült megfékezni. Viszont Dél-Kaliforniában, ahol eddig több mint 36 ezer hektár vált a tűz martalékává, két új helyen keletkezett tűz.

Ezek rendkívüli körülmények. Ha valakinek a szomszédságában tűz üt ki, ne várjon a kiürítési rendeletre, azonnal hagyja el az otthonát – fogalmazott sajtóértekezletén Los Angeles megye tűzoltóparancsnoka, Daryl Osby.

Ez egy újfajta abnormalitás, amely kétségtelenül folytatódni fog az elkövetkező 15-20 évben – fogalmazott még vasárnap Jerry Brown jelenlegi kormányzó, aki nem jelöltette magát újra és 80 évesen visszavonul a politikától.

Donald Trump elnök szombaton egy Twitter-bejegyzésében a hanyag és rossz kaliforniai erdőgazdálkodást okolta a 2017 óta szinte állandósuló tűzvészekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában