Pristina vagy Podgorica?

2018.07.26. 17:02

Nem tudta a román kormányfő, mi a neve Montenegró fővárosának (videó)

A szociáldemokrata román miniszterelnöknek, Viorica Dancilanak nem sikerült túl jól az első hivatalos vizitje a balkáni államban.

Viorica Dancila hivatalos látogatást tett Montenegróban, a történelmi jelentőségű diplomáciai találkozó utáni sajtótájékoztatón azonban összekeverte az ország fővárosát a szomszédos balkáni állam, Koszovó fővárosával – hívta fel a figyelmet a kellemetlen esetre a 888.hu hírportál.

Bár Montenegró és Koszovó fővárosának is „P” betűvel kezdődik a neve (előbbi Podgorica, utóbbi Pristina), mégis nagy baklövésnek számít, hogy a román kormányfő azt mondta: örül, hogy első montenegrói látogatása alkalmából Pristinában lehet. Dancila hibáját a sajtótájékoztató hivatalos tolmácsa javította ki, fordításában már Podgoricát mondott.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=DaRHjAACi1o

Adrian Dobre, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) volt szóvivője az eset után úgy nyilatkozott: „Ez egy letagadhatatlan diplomáciai baklövés. Sajnos a Balkán-félsziget történelmi szempontból igen érzékeny régiókból áll, kerülni kell az ilyen jellegű melléfogásokat. [...] Véleményem szerint a miniszterelnöknek ki kellene elemeznie azoknak a tanácsadóknak a munkáját, akik a látogatást előkészítették.”

Ismert, július elején a német kancellár, Angela Merkel bakizott egyet, amikor a magyar kormányfővel, Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatóján Balkán-tónak nevezte a Balatont. Ezt az alábbi videóban, 03:30-nál tudja megtekinteni:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában