Járvány

2020.04.02. 19:10

Németh Zsolt: nem függesztették fel az Országgyűlés működését

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke levélben válaszolt James Risch amerikai szenátornak.

Nem függesztették fel az Országgyűlés működését a koronavírus-járvány miatt – Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke James Risch amerikai szenátornak címzett levelében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A politikus emlékeztetett: az amerikai szenátor hétfői nyilatkozatában azt állította, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott törvény „felfüggeszti a magyar parlament működését”.

Németh Zsolt kiemelte: „ez nem is állhatna távolabb az igazságtól”, hiszen a jövő héten kétórás azonnali kérdésekkel kezdenek hétfőn, majd tizennyolc törvényjavaslat vitájával folytatják a munkát a rákövetkező két napon. A kérdéses törvény „a legkevésbé sem érinti az Országgyűlés vagy bizottságai működését, az ellenzék jogait, időkeretét, vagy bármi effélét” – fogalmazott.

A képviselő azt is felidézte, hogy James Risch szerint a törvény „felfüggeszt minden választást”. Való igaz, hogy a jogszabály felfüggeszti az időközi választásokat a veszélyhelyzet ideje alatt, de ez nem érinti a 2022-ben esedékes országgyűlési választásokat – mutatott rá Németh Zsolt.

Hozzátette: az alkotmány kifejezetten garantálja, hogy az országgyűlési választásokat legkésőbb 2022 májusában meg kell tartani.

A politikus hangsúlyozta: az amerikai szenátor nyilatkozata „olyan személyek beszámolóin alapul, akik szándékosan félrevezették”.

Első ránézésre ugyanolyan nyilatkozat, mint „amilyenek százaihoz hozzászoktunk az elmúlt tíz évben” – közölte.

Úgy látja, a nyilatkozat mégis különleges abban az értelemben, hogy megmutatja, hogyan vezet az alapvető tények ellenőrzésének elmulasztása alternatív valóságokhoz. Ez különösen azért szerencsétlen, mert árnyékot vet a Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta ígéretesen fejlődő kétoldalú kapcsolatok jövőjére – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában