Német-török viszály

2017.07.21. 07:29

Németország felülvizsgálja az állami garanciavállalásokat és a vámunió kiterjesztését

Törökország hátat fordít az európai értékeknek – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter csütörtökön Berlinben. Ankara elfogadhatatlannak nevezte a keményebb fellépést. Angela Merkel német kancellár viszont támogatásáról biztosította külügyminisztere bejelentését.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint Berlinnek és Ankarának a hosszú távú célokra kellene összpontosítania. Ennek ellenére Németország a vámunióról szóló tárgyalások megszakításával és a támogatások megvonásával fenyegetőzik, ami nem felel meg a nemzetközi viszonyok kívánalmainak – tette hozzá.

Sigmar Gabriel a német-török kormányzati viszony további romlása miatt tartott külügyminisztériumi válságtanácskozás után kiemelte, hogy Berlin eddig türelmes volt, még akkor is, amikor „német fülnek elviselhetetlen” vádakkal illették hazáját Ankarából, de „ez így nem mehet tovább”. Németország új irányvonalat követ ezután Törökországgal szemben: egyrészt felülvizsgálják a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások ügyét, másrészt elképzelhetetlen, hogy a vámunió kiterjesztéséről tárgyaljanak a török kormánnyal miközben német állampolgárokat tartanak fogva Törökországban.

A német külügyminiszter szerint senkinek sem lehet tanácsolni, hogy olyan országban fektesse be a pénzét, ahol „nincs jogbiztonság”, ahol „teljesen ártatlan vállalatokat” a terrorizmus támogatásának gyanújába kevernek, és ahol „politikai okokból önkényes kisajátítással fenyegetnek”. Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az európai uniós tagállami fejlesztési bankok beruházási hiteleinél is „nagyon oda kell figyelni, hogy mit lehet, és mit nem”.

Ez pedig „természetesen azt a kérdést is érinti, hogy miként kellene eljárni Törökország uniós előcsatlakozási támogatásának ügyében” – utalt a német külügyminiszter a 2014-2020-as költségvetési periódusra Törökországnak megítélt mintegy 4,45 milliárd eurós (1400 milliárd forint) uniós támogatásra. Az uniós partnerekkel erről a kérdésről is beszélni kell a következő napokban.

Az Ankarának szánt európai uniós támogatások Gabriel által követelt felülvizsgálatáról az EU tagállamainak együttesen kell dönteniük – közölte az Európai Bizottság egyik szóvivője. Brüsszel ugyanakkor – amennyire lehetőségei engedték – már jóval korábban elkezdte az Ankarának szánt támogatás visszafogását.

Gabriel a tavalyi puccskísérlet óta kibontakozott fejleményekről kijelentette, hogy Törökország „vissza akarja forgatni a történelem kerekét és le akarja bontani a jogállamiság és a demokrácia alapjait”. A török kormány elbocsátja az állami alkalmazottak, katonák és bírók százezreit, börtönbe zár tízezreket, köztük parlamenti képviselőket, újságírókat és emberi jogi aktivistákat, minden tulajdonuk elkobzásával ellehetetleníti ezrek életét, felszámolja médiumok százait és német vállalatok tucatjait vádolja általánosító módon a terrorizmus támogatásával, méghozzá „minden alap nélkül”, és Recep Tayyip Erdoğan elnök ráadásul „már megint a halálbüntetésről szónokol”.

Aki mindezt megteszi, és „országának feddhetetlen látogatóit egészen hajmeresztő és képtelen gyanúsításokkal őrizetbe veszi és előzetes letartóztatásba helyezi, az elhagyja az európai értékek talaját, és hátat fordít az értékek azon szövetségének is, amelynek a NATO mindig is tartotta magát” – utalt a külügyminiszter a német emberi jogi aktivista és öt társa előzetes letartóztatásának ügyére.

Németországnak fontos a Törökországgal folytatott viszony. Berlin bizalmon alapuló, jó kapcsolatokra törekszik és azt szeretné, hogy „Törökország a Nyugat része legyen”, de „sajnos a török kormány részéről jelenleg nem látszik hajlandóság arra, hogy velünk jöjjön ezen az úton” – mondta Sigmar Gabriel.

A külügyi tárca egyben frissítette a Törökországba utazóknak szóló információit, figyelmeztetett, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség. Ez a török gazdaság egyik legfontosabb ágazatát, a turizmust érintheti hátrányosan.

A vezető német gazdasági érdekképviseletek is fenntartásaikat hangoztatják az ankarai vezetés tevékenységével szemben.

A német iparvállalatok szövetségének (BDI) közleménye szerint a német vállalkozások „helyben, és nagyon pontosan” figyelemmel követik a törökországi fejleményeket, és tevékenységük folytatásához „stabil környezetre van szükségük”, szemben a mostani, „egyre ingatagabb” helyzettel.

A külkereskedelmi vállalatok szövetsége (BGA) szerint súlyos bizalomvesztés jellemzi a német-török gazdasági kapcsolatokat. Számos német cég felfüggesztette beruházási terveit, és a Törökországba irányuló export jelentős visszaesésével kell számolni.

Ankara számára elfogadhatatlan, hogy Berlin egyebek mellett felülvizsgálná a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások ügyét – nyilatkozott Ibrahim Kalin török elnöki szóvivőn Ankarában az államfői palotában tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte Sigmar Gabriel bejelentése belpolitikai motiváción alapul, a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányának része. Kalin hangsúlyozta: „Elítéljük a német cégek aggodalmára utaló kijelentéseket. A több ezer törökországi német befektetés biztonságban van.”

Kalin hangsúlyozta: a szóban forgó emberi jogi aktivisták kétes tevékenységet végeztek, akikkel politikai felelőtlenség „egy kupacba sorolni” a turistaként érkező német állampolgárokat, akik Törökország „vendégei”.

A magyar kormány figyelmezteti a Törökországba utazókat, hogy az országba szükségállapotot vezettek be 2016. július 21-én. A kormany.hu oldalon arra kérik a turistákat, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, tartózkodjanak a tüntetéseken, tömegdemonstrációkon való részvételtől, kerüljék azok helyszíneit, mivel különösen a nagyobb városokban politikai demonstrációkra, szimpátia-tüntetésekre kerülhet sor. A Törökországba utazó vagy itt tartózkodó magyar állampolgárok regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat honlapján.

Törökországban 2015 októberétől tizenkét súlyos, vagy halálos kimenetelű terrortámadást hajtottak végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában