biztonság

2021.01.07. 20:52

Németországban vizsgálják a Bundestag védhetőségét

A vizsgálatban részt vesznek a berlini belügyminisztériumi, valamint az illetékes parlamenti tisztségviselők is.

Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke csütörtökön vizsgálatot rendelt el annak megakadályozása érdekében, hogy a washingtoni Capitolium előző napi ostromához hasonló történjen a berlini Bundestaggal.

A vizsgálatban részt vesznek a berlini belügyminisztériumi, valamint az illetékes parlamenti tisztségviselők is, és áttekintik, hogy a fővárosi hatóságoknak szükségük lesz-e kiképzésre, illetve műszaki és személyi támogatásra a szövetségi rendőrségtől, megakadályozandó a behatolást a Bundestagba.

A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban felidézi, hogy augusztus 29-én szélsőjobboldali tüntetők százai rohamozták meg a Reichstag lépcsőit egy tüntetés keretében, amelyet a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tartottak, mindazonáltal a rendőrség képes volt visszaverni a tiltakozókat. Akkor törvényhozók kitartottak amellett, hogy a Bundestagnak nyitva kellene maradnia az állampolgárok számára.

„Nem fogjuk a Bundestagot fellegvárrá változtatni, mert pontosan az a demokrácia ellenségeinek a célja, hogy felszámolják törvényhozásunk nyitottságát” – mondta az Augsburger Allgemeine című újságnak nyilatkozva Claudia Roth, a Bundestag alelnöke.

Az Egyesült Államokban szerdán a hivatalából távozó Donald Trump elnököt támogató tüntetők egy csoportja erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe, ahol Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének hitelesítése folyt.

Négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és a hatóságok biztonságosnak nyilvánították az épületet, így a kongresszus folytathatta a munkáját, és csütörtökön hitelesítette Biden választási győzelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában