Közép-európai Védelmi Együttműködés

2019.10.17. 13:48

Nemzetközi migrációs válságkezelő gyakorlatot tartanak Magyarországon

Az eseményen hazánk mellett Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Lengyelország rendvédelmi és honvédelmi szervei vesznek részt.

A Közép-európai Védelmi Együttműködés országai Magyarországon rendezi meg a Cooperative Security 19 (COOPSEC19) migrációs válságkezelési gyakorlatot.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta:

a NATO által déli fenyegetettségként megfogalmazott kihívások magukba foglalják az illegális migráció kezelését is, amely továbbra is az Európát fenyegető egyik legnagyobb kockázat.

Ezt bizonyítja a gyakorlaton résztvevő országok száma is – tette hozzá.

A Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőtéren rendezett együttműködési gyakorlaton

Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Lengyelország rendvédelmi és honvédelmi szervei vesznek részt, de mellettük Bosznia-Hercegovina, Görögország, Észak-Macedónia, Montenegró, Románia és Szerbia delegált megfigyelőket.

A miniszter leszögezte: „a magyar kormány álláspontja változatlan: a problémákat, amelyek miatt az emberek elhagyják szülőföldjüket, ott kell kezelni és orvosolni, ahol keletkeznek”.

Emlékeztetett, hogy a magyar katonák is évente mintegy kétezren vesznek részt békefenntartó missziókban, hogy békét és biztonságot nyújtsanak az embereknek, „hogy ne kelljen hazájukat elhagyni, hogy egy élhetőbb világban, szeretteik körében maradhassanak”.

„Feladatunk, hogy az elődeink által megteremtett értékeinket, szokásainkat, hagyományainkat és kultúránkat megőrizzük„

– mondta Benkő Tibor.

A gyakorlat – amelyen csaknem ötszáz katona és rendőr vesz részt – célja a Közép-európai Védelmi Együttműködés tagállamai közötti együttműködés erősítése.

A rendezvény csütörtöki zárónapján a résztvevő tagországok védelmi miniszterei, vezérkarfőnökei tesznek látogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában