feszültség

2019.11.23. 18:36

Neonácik ellen tüntettek Hannoverben

Körülbelül hétezren csatlakoztak szombaton Stephan Weil alsó-szászországi miniszterelnök felhívásához, hogy vonuljanak utcára Hannoverben egy neonáci tüntetés elleni tiltakozásul.

Weil arra kérte az embereket, hogy álljanak ki a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) tüntetése ellen. Az AP amerikai hírügynökség szerint az NPD felvonulásának célja, hogy megfélemlítse a mozgalmukat bíráló újságírókat. „Hangosan és egyértelműen mondjuk ki: a szélsőjobboldali agitáció az újságírókkal (...) és a sajtószabadsággal szemben, támadás a demokráciánk ellen” – írta Weil egy Twitter-bejegyzésben.

A hannoveri rendőrség megpróbálta betiltani az NPD tüntetését, de egy bíróság péntek este végül úgy határozott, hogy helyt ad a megmozdulásnak.

Az AP jelentése szerint végül mintegy 100 szélsőjobboldali tüntető jelent meg az NPD felvonulásán, miközben ezrek vonultak fel – Weillel együtt – Hannover belvárosában a sajtószabadságért, és hogy támogatásukról biztosítsák az újságírókat.

Heiko Maas német külügyminiszter egy Twitter-bejegyzésben reagált a történtekre. „Hannoverben láthatjuk – írta -, hogy mi vonatkozik egész Németországra: a neonácik és az újságírók ellen agitáló félelemkeltők kisebbséget alkotnak”. A tárcavezető megköszönte mindenkinek, aki békésen tiltakozott e „szégyenteljes menet” ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában