Járvány

2020.03.30. 06:07

Egyedülálló a kormány intézkedéseinek támogatottsága

Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán.

Legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet közölte:

a magyarok 58 százaléka a járvány végéig adna rendkívüli intézkedésekre felhatalmazást a kabinetnek, 72 százalék pedig a büntető törvénykönyv speciális szigorításával is egyetért.

A részletekről közölték, hogy a magyarok 90, a kormánypártiak 94, míg a kormánykritikusok 80 százaléka ért egyet azzal, hogy „továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet Magyarországon, amely rendkívüli jogrendet vezetett be”.

Ennek ellenére feltételhez kötötte a parlamenti ellenzék a veszélyhelyzetről szóló törvény gyorsított elfogadását, és álláspontjukon azóta sem változtattak

- írták, hozzátéve, hogy

„a magyarok többségét mégsem győzték meg”.

A Nézőpont úgy folytatta: arra a kérdésre, hogy meddig kell meghosszabbítani a „veszélyhelyzetben hozott rendeletek hatályát”, a magyarok 58 százaléka válaszolta azt, hogy a „járvány végéig”, amely a kormány javaslata volt. 39 százalékuk azt, hogy „csak június 30-áig”, hogy utána „ismét a parlament döntsön az esetleges folytatásról” – fűzték hozzá.

„Így az ellenzéki taktika nem vált be egyelőre” – állapította meg a kutatás.

A Nézőpont megjegyezte, hogy az ellenzék ugyan álláspontja mellé tud támogatókat gyűjteni, de kisebbségben maradtak, s táboruk megosztott (a kormánykritikusok 48 százaléka a járvány végéig, 50 százaléka június végéig hosszabbítana).

Mint beszámoltak róla,

a túlnyomó többség a járványügyi rémhírterjesztők elleni szigorítást is támogatja.

Így a magyarok 72 százaléka egyetértett, 20 százaléka viszont nem azzal, hogy ezt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék.

Ebben a kormánykritikusok 62, és a budapestiek 64 százaléka is egyetértett, ami „visszafogottságra intheti az ellenzéket”, akiknek „inkább az együttműködést kellene keresniük” a Nézőpont szerint.

Mint írták, „figyelmeztető jel” az ellenzék számára, hogy

továbbra is egyedülálló a kormány intézkedéseinek támogatottsága.

Ismertetésük szerint a kilakoltatások felfüggesztésével 89, a családtámogatások meghosszabbításával a megkérdezettek 95 százaléka értett egyet.

A Nézőpont megjegyezte azt is, hogy éppen adatfelvételük közepén jelentette be a kormányfő a kijárási korlátozásokat, így a „valamilyen formájú kijárási tilalom” 71 százalékos támogatottsága „inkább csak sejteti” a konkrét intézkedés magas elfogadottságát.

A védekezésre és válságkezelésre összpontosító kabinettel való elégedettség továbbra is magas:

négyből hárman (74 százalék) elégedettek a kormány munkájával, ami jól szemlélteti a kormány mögötti nemzeti egységet.

Ugyan a kormánykritikusoknak a 40 százaléka elégedett a kormány járványügyi munkájával, ez a támogatás aligha váltható át szavazatokká – összegzett a Nézőpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában