Járvány

2020.05.25. 09:04

Szijjártó Péter: újraindul a személyforgalom a magyar-szerb határon (videó)

Szerb állampolgárok beléphetnek Magyarország területére karanténkötelezettség nélkül, és mindazok a magyarok, akik Szerbiából jönnek Magyarországra, szintén karanténkötelezettség nélkül térhetnek vissza – közölte a külügyminiszter.

Budapest, 2020. március 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, miután hivatalában videokonferencián egyeztetett Németország és a visegrádi országok külügyminisztereivel 2020. március 13-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Jadranka Joksimovic, Szerbia integrációs minisztere és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tartott közös sajtótájékoztatót Röszkén.

Szijjártó Péter a tájékoztatón kiemelte: az elmúlt hónapokban a nemzetközi és belpolitikai közbeszédet is a világjárvány határozta meg. Mint mondta, mára minden kétséget kizáróan kijelenthetjük:

a közép-európai térség jól védekezett.

„Szigorú szabályokat hoztunk, időben hoztuk meg a korlátozó intézkedéseket, ezeknek köszönhetően végig ellenőrzésünk alatt tudtuk tartani a vírust és annak terjedését. Egy fontos példa ezekre a szigorú, és időben meghozott intézkedésekre az, hogy a határainkon korlátoztuk a személyforgalmat, ez jó döntésnek bizonyult. A személyforgalom korlátozása hozzájárult a védekezés sikerességéhez” – fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette: Magyarország és Szerbia is sikeresnek bizonyult a védekezés tekintetében.

”Mindkét országban lehetővé vált, hogy megfontoltan és óvatosan – az élet és az egészség védelmének abszolút továbbra is elsőbbséget adva – lépéseket tegyünk a normalitáshoz való visszatérés irányába. Ma ebből a szempontból rendkívül jelentős lépést teszünk. A mai naptól lehetővé tesszük, hogy szerb és magyar állampolgárok szabadon közlekedhessenek Magyarország és Szerbia határain” − közölte Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő reggel Röszkén.

A tájékoztatót itt nézheti meg:

„Ez azt jelenti, hogy szerb állampolgárok beléphetnek Magyarország területére karanténkötelezettség nélkül, és mindazok a magyarok, akik Szerbiából jönnek Magyarországra, szintén karanténkötelezettség nélkül térhetnek vissza” – közölte Szijjártó Péter.

Elmondta, a döntést annak következtében hozták meg, hogy a szerb kormány pénteken úgy döntött, hogy megnyitja határait a szomszédos országok irányába. Közölte: a kölcsönösség elvén

hétfő délelőtt 10 órától lehetővé válik a magyar és a szerb állampolgárok számára, hogy szabadon, a szükséges utazási dokumentumokkal közlekedhessenek a két ország határán.

Szijjártó Péter kiemelte, ezáltal lehetővé válik, hogy a határ két oldalán élő családok és közösségek tagjai végre újra találkozhassanak egymással illetve, hogy a két ország közti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok új lendületet kapjanak.

A külügyminiszter közölte:

folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program.

A következő körben 54 közepes és nagyléptékű pályázatra 6 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a kormány.

A külügyminiszter hangsúlyozta:

több, mint szimbolikus, hogy egy EU-tagország és egy nem tagország közt válik lehetővé a szabad határátlépés.

„Ez megerősíti azt, hogy Szerbiának igenis az Európai Unióban van a helye, Szerbiával az Európai Unió nagyon sokat nyerhetne. Ez megerősíti azt is, hogy Szerbiát minél előbb fel kell venni a tagországok közé” – folytatta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter aláhúzta:

azoknak az embereknek nyílnak meg a határok, akik törvénytisztelő módon akarnak átlépni egyik országból a másikba.

„Nekik mind a kilenc magyar-szerb határon lévő határátkelőhelyen erre lehetőségük lesz. Azonban mindazoknak, akik illegálisan akarnak átjutni a két ország határán, továbbra sem lesz erre lehetőségük. Továbbra is minden eszközt megragadunk arra, hogy megakadályozzuk azt, hogy bárki illegálisan átlépje a két ország határát. Az illegális migrációval szembeni fellépés továbbra is a magyar-szerb együttműködés egyik fontos pontja marad” – hangsúlyozta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában